Skip to main content

Προς απόρριψη από το ΣτΕ οι προσφυγές κατά της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ

Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στη Voria.gr ότι το θέμα συζητήθηκε σε διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την Παρασκευή, πριν από το Σάββατο του Λαζάρου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ενδέχεται να ανακοινώσει αύριο Παρασκευή την απόφασή του σχετικά με τις προσφυγές τις οποίες έχουν καταθέσει 399 πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος 4482/2017 με τον οποίο ο Οργανισμός περιήλθε στο δημόσιο. Αυτό αναφέρουν βραδινές πληροφορίες της Voria.gr οι οποίες, ωστόσο, δεν στάθηκε δυνατόν να διασταυρωθούν πλήρως. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να είναι απορριπτική για τους πρώην μετόχους.

Απορρίπτονται ως μη παραδεκτές

Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στη Voria.gr ότι το θέμα συζητήθηκε σε διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου. Σύμφωνα με τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το ανώτατο δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης καθώς απέρριψε τις προσφυγές ως μη παραδεκτές.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ φέρεται να έκανε δεκτή τη θέση που διατύπωσαν οι νομικοί του ΟΑΣΘ ότι οι προσφυγές θα πρέπει να απορριφθούν ως μη παραδεκτές με το επιχείρημα ότι βάσει του νόμου “όλες τις διαφορές ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στους πρώην μετόχους, αρμόδιο να τις κρίνει είναι το Εφετείο Αθηνών”. Συνεπώς, κρίθηκε ότι κακώς οι πρώην μέτοχοι προσέφυγαν στο ΣτΕ το οποίο δεν είναι αρμόδιο να κρίνει διατάξεις νόμου, αλλά μόνον διοικητικές πράξεις.

Στα αντεπιχειρήματά της η πλευρά των πρώην μετόχων, στις 2 Φεβρουαρίου όταν έγινε η δημόσια ακρόαση στην Ολομέλεια, είχε υποστηρίξει, κάνοντας χρήση παλαιότερης νομολογίας του ΣτΕ, ότι προσβλήθηκαν διατάξεις νόμου και όχι διοικητικές πράξεις, επειδή δεν υπήρχαν διοικητικές πράξεις για να προσβληθούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Voria.gr το πιθανότερο είναι ότι επικράτησε τελικά η άποψη πως οι διατάξεις νόμου εναντίον των οποίων έγινε η προσφυγή, δεν είναι προσβλητές.

Στην προσφυγή των 399 πρώην μετόχων, εκτός από τις διατάξεις νόμου, περιλαμβανόταν και μία διοικητική πράξη, αυτή της ανακήρυξης του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και αυτή κρίθηκε απορριπτέα με το σκεπτικό ότι ήταν πράξη νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου πλέον και όχι δημοσίου δικαίου και γι’ αυτό το λόγο επίσης δεν μπορούσε να προσβληθεί.

Νέες προσφυγές την προσεχή Τρίτη

Στο μεταξύ, για την προσεχή Τρίτη 17 Απριλίου έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στο Δ’ Τμήμα του ΣτΕ άλλες τρεις προσφυγές για τον ΟΑΣΘ. Η πρώτη είναι από πρώην μετόχους και αφορά την απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη σχετικά με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη εκκαθαριστή στον ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες αυτή η υπουργική απόφαση θεωρείται διοικητική πράξη και συνεπώς μπορεί να προσβληθεί. Οι πρώην μέτοχοι υποστηρίζουν ότι τον διαγωνισμό θα έπρεπε να τον προκηρύξει η διοίκηση του ΟΑΣΘ και όχι ο υπουργός.

Οι άλλες δύο προσφυγές είναι από εργαζόμενους και στρέφονται κατά της απόφασης που τους απαγορεύει να έχουν τη διπλή ιδιότητα του εργαζόμενου στον ΟΑΣΘ και του μετόχου σε κάποιες από τις εταιρείες – προμηθευτές του Οργανισμού, περιλαμβανομένου και του συνεταιρισμού του «Ηρακλή» από τον οποίο ο ΟΑΣΘ μισθώνει αμαξοστάσια και γραφεία.