Κυριακή 12 Ιουλίου 2020
x

ΣΤΕ: ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Πριν την επιβολή προστίμων, η εφορία είναι υποχρεωμένη να καλέσει το φορολογούμενο για εξηγήσεις, όπως αποφάσισε το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πριν την επιβολή προστίμων, η εφορία είναι υποχρεωμένη να καλέσει το φορολογούμενο για εξηγήσεις, όπως αποφάσισε το  Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναιρώντας σχετική απόφαση του Εφετείου Λάρισας και αναπέμποντας την υπόθεση στο ίδιο Εφετείο για νέα κρίση.

Το Εφετείο είχε επικυρώσει δύο πρόστιμα ύψους 16.331 ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί σε αγρότη για παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Όμως το ΣτΕ έκρινε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Συντάγματος, η Εφορία πριν επιβάλει τα πρόστιμα έχει υποχρέωση να καλέσει το φερόμενο παραβάτη να εκθέσει τις απόψεις του επί της παράβασης που του αποδίδεται.

Ακόμη, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ότι η συμμόρφωση της φορολογικής αρχής προς την υποχρέωση αυτή αποτελεί προϋπόθεση νομιμότητας της σχετικής διαδικασίας, η οποία δεν αναπληρώνεται από τη δυνατότητα που έχει ο φορολογούμενος από τον ΚΒΣ να ζητήσει διοικητική επίλυση της διαφοράς, μετά την επιβολή του προστίμου.

Τη Δικαιοσύνη την απασχόλησε περίπτωση αγρότη της Καρδίτσας, ο οποίος, αφού ελέγχθηκε από το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, του επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα για έκδοση και λήψη εικονικών τιμολογίων. Ανάλογα πρόστιμα επιβλήθηκαν και σε άλλους αγρότες οι οποίοι ελέγχθηκαν και αυτοί από το ΣΔΟΕ.A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ