Skip to main content

ΣτΕ: Την Τρίτη αναμένεται η απόφαση για τα αναδρομικά

Η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ πρόκειται να κρίνει το ποσό και τη χρονική διάρκεια της επιστροφής των αναδρομικών, καθώς και τον αριθμό των δικαιούχων.

Αύριο αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επιστροφή των αναδρομικών στις συντάξεις 2.5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, που περικόπηκαν από το 2012 έως και το 2016, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ η οποία αναμένεται από τις 10 του περασμένου Ιανουαρίου, οπότε και είχε συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου εξετάζοντας την προσφυγή περίπου 200.000 συνταξιούχων μισθωτών και του Δημοσίου, πρόκειται να κρίνει το ποσό και τη χρονική διάρκεια της επιστροφής των αναδρομικών, καθώς και τον αριθμό των δικαιούχων.

Δηλαδή, αν θα αφορά μόνο τους 110.000 οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ή το σύνολο των συνταξιούχων που υπέστησαν τις περικοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανή ετυμηγορία του ΣτΕ είναι η επειστροφή αναδρομικών που θα ισούνται με το 11 μηνο από το Ιούνιο του 2015, οπότε και είχε εκδοθεί η πρώτη απόφαση του Συμβουλίου που είχε κρίνει παράνομη την περικοπή των συντάξεων το 2012, έως και τον Μάϊο του 2016, όταν εκδόθηκε ο Νόμος Κατρούγκαλου που θεωρείται ότι «έκλεισε» την πόρτα των διεκδικήσεων από τον Μάιο του 2016 και μετά, με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Δυνητικοί δικαιούχοι των αναδρομικών ύψους 3,9 δισ. ευρώ είναι όλοι οι παλαιοί συνταξιούχοι, 2,5 εκατομμύρια άτομα.