Skip to main content

ΣτΕ: Tο αεροδρόμιο του Ελληνικού δεν έχει καταργηθεί

Ως παράνομη να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση για την κατάργηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού αποφάσισε το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ως παράνομη να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση 6385/1558/19.2.2008 για την κατάργηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού αποφάσισε το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (1938/2010).

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι ούτε βάσει διατάξεως νόμου ούτε βάσει της συμβάσεως του Ιουλίου 1995 για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στα Σπάτα Αττικής έχει επέλθει κατάργηση του αερολιμένα του Ελληνικού ως αεροπορικής εγκαταστάσεως. Παρ’ όλα αυτά, ο αρμόδιος υπουργός διατηρεί τη δυνατότητα να αποφασίσει την κατάργηση του αερολιμένα του Ελληνικού, αν κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται, ασκώντας συννόμως την αρμοδιότητά του.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, η σύμβαση της 31.7.1995, που κυρώθηκε με το νόμο 2338/1995, δεν επέβαλε ως υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου την κατάργηση του Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών ως αεροπορικής εγκαταστάσεως. Τούτο προκύπτει τόσο από το γράμμα του άρθρου 9 της εν λόγω συμβάσεως όσο και από το σκοπό του.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει μέλη της Αερολέσχης Αθηνών και δικαιώθηκαν. Κατά συνέπεια, ο παλαιός αερολιμένας του Ελληνικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτές και χειριστές μικρών ή εμπορικών αεροσκαφών.