Skip to main content

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τουρκικές υπερπτήσεις: Συζήτηση, όχι προκλητικές ενέργειες

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε λόγο για προκλητικές ενέργειες και ζήτησε σεβασμό στον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών.

Την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε ερώτηση Αμερικανίδας δημοσιογράφου για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις έκανε λόγο για προκλητικές ενέργειες.

Διαβάστε: Τουρκικά μαχητικά έφτασαν μέχρι την Αλεξανδρούπολη - Αντίδραση του ΥΠΕΞ

"Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Πράις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση, και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα".

"Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο", πρόσθεσε.