Skip to main content

Στέλνουμε σπιρουλίνα και κρασί στην Πολωνία, φέρνουν βότκα και παγωτό

Η Θεσσαλονίκη πρωταγωνιστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας

Μπορεί το ισοζύγιο στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Πολωνίας να είναι αρνητικό κατά περίπου 40%, ωστόσο η ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των δύο χωρών παρουσιάζει τα τελευταία πέντε χρόνια άνοδο της τάξης του 70-80%, με αξία περίπου 2 δισ. ευρώ το 2018 από 1,3 δισ. ευρώ το 2017. Τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα (κυρίως λάδι, βότανα και παραφαρμακευτικά προϊόντα) έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην πολωνική αγορά, ενώ η Πολωνία αποτελεί την έκτη χώρα εισόδου τουριστών στην Ελλάδα (περίπου 1,1 εκατ. αφίξεις το 2018).

Το 2019 αποτελεί χρονιά-σταθμό στις σχέσεις Ελλάδας-Πολωνίας, καθώς φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Η πολωνική πρεσβεία στην Αθήνα, σε συνεργασία με το ελληνο-πολωνικό επιμελητήριο, διοργανώνουν δράσεις με οικονομικό και επιχειρηματικό άρωμα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές αναμένεται να παίξει η Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ελληνο-πολωνικού επιμελητηρίου, Κύρο Λαζαρίδη, η αρχή θα γίνει από την έκθεση τροφίμων και ποτών Detrop, που διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo στις 2-4 Μαρτίου στο διεθνές εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο Θεσσαλονίκης. Εκεί, αναμένεται να βρεθούν εκπρόσωποι εννέα πολωνικών επιχειρήσεων, που θα έχουν B2B συναντήσεις με εταιρείες-μέλη του επιμελητηρίου. Τρεις από αυτές, μάλιστα, θα εκθέσουν τα προϊόντα τους στο περίπτερο του επιμελητηρίου. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγωτού της Πολωνίας, που είναι σε προχωρημένες επαφές για να εκπροσωπηθεί στην ελληνική αγορά, μία εταιρεία παραγωγής βότκα που θέλει να «μπει» στη χώρα μας, καθώς και μία εταιρεία βιολογικών προϊόντων.

Σημαντική κρίνεται η παρουσία στη Θεσσαλονίκη εκπροσώπων των 10 κορυφαίων πανεπιστημίων της Πολωνίας, οι οποίοι θα βρεθούν στην πόλη ώστε να γνωρίσουν το κοινό της κατά τις 17-19 Μαρτίου.

Ακόμη, στις αρχές Μαΐου θα πραγματοποιηθεί fam trip στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική για ομάδα Πολωνών δημοσιογράφων και bloggers του τουριστικού-ταξιδιωτικού ρεπορτάζ. Η πολωνική τουριστική αγορά είναι σημαντική, καθώς βρίσκεται στην 6η θέση της λίστας των χωρών εισόδου τουριστών στην Ελλάδα. Το 2018 επισκέφθηκαν τη χώρα μας πάνω από 1,1 εκατ. Πολωνοί τουρίστες, κατά κύριο λόγο τη θερινή περίοδο και με κυριότερους προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα τη Χαλκιδική και την Πιερία.

Εταιρείες της Βόρειας Ελλάδας «μπαίνουν» στην πολωνική αγορά

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιρειών από τη Βόρεια Ελλάδα που «ανοίγονται» προς την Πολωνία είναι η Γεω-Σπιρουλίνα Νιγρίτας, η οποία το τελευταίο διάστημα πουλάει στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης προϊόντα της διεθνώς αναγνωρισμένης σπιρουλίνας Σερρών, το οινοποιείο Κωνσταντάρα, που παράγει βιολογικά κρασιά στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και που έχει υπογράψει συμφωνίες με πολωνούς εμπόρους, καθώς και η εταιρεία Condito, που με έδρα τη Σίνδο Θεσσαλονίκης αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιομηχανικής παραγωγής, τυποποίησης και διάθεσης προϊόντων μουστάρδας, κέτσαπ, μαγιονέζας και σαλατών στην Ελλάδα.

Εκτός από τον αγροδιατροφικό κλάδο, στην Πολωνία εκπροσωπείται με επιτυχία και η ελληνική τεχνολογία, μέσω της εταιρείας Olympia Electronics από την Πιερία, η οποία τα τελευταία 3,5 χρόνια έχει ιδρύσει, μέσω joint venture (σσ: οι κοινοπραξίες είναι μια κοινή μορφή επιχειρήσεων στην Πολωνία, καθώς αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο για τη διευκόλυνση των εξαγωγικών πωλήσεων στην πολωνική αγορά) την Olympia Electronics Polska, που, με έδρα την Κρακοβία, πουλάει συστήματα ασφαλείας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Olympia Electronics, Δημήτρη Λακασά, η εταιρεία στην Πολωνία δραστηριοποιείται κυρίως στον φωτισμό ασφαλείας, ενώ έχει στόχευση την είσοδο στην ναυτιλία, με την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας σε πλοία, στο λιμάνι του Γκντανσκ, το σημαντικότερο της χώρας.

«Η πολωνική αγορά είναι ιδιαίτερα δύσκολη, με πολύ έντονο  εσωτερικό ανταγωνισμό. Ενώ η οικονομία της έχει μεγάλη ανοικοδόμηση, υπάρχει μία ενδυναμωμένη αντίληψη των Πολωνών για τη στήριξη της δικής τους, εγχώριας βιομηχανίας, που είναι ισχυρή. Έχουν διάφορους φραγμούς εισόδου ξένων επιχειρηματιών, όπως για παράδειγμα ζητούν ειδικές πιστοποιήσεις από πολωνικά εργαστήρια, και δεν τους αρκούν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Ωστόσο, είναι μία αγορά που εμφανίζει προοπτικές και μπορεί να καταστεί χώρα-είσοδος για τις γειτονικές, όπως η Ουκρανία και οι χώρες της Βαλτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λακασάς.

Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στην Κρακοβία, οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Πολωνία μπορούν να θεωρηθούν ελκυστικές λόγω της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, ο τραπεζικός τομέας είναι σταθερός, οι κύριοι δείκτες για τις ΑΞΕ είναι εξαιρετικοί και οι τοπικές κυβερνητικές επενδύσεις είναι υψηλού επιπέδου. Επιπλέον, τα διαρθρωτικά ταμεία από την ΕΕ θα τονίσουν αυτή την τάση και θα διατηρήσουν τον όγκο των επενδύσεων σε υψηλό ή και αυξανόμενο επίπεδο. Από το 2014 έως το 2020, η Πολωνία θα λάβει 82,5 δισ. ευρώ από την πολιτική συνοχής της ΕΕ. 

Παράλληλα, το γραφείο ΟΕΥ στην Κρακοβία αναφέρει ότι σύγκριση με τα τραπεζικά συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών το πολωνικό τραπεζικό δίκαιο και οι συναφείς κανονισμοί είναι περισσότερο περιοριστικοί και συντηρητικοί και ένας επενδυτής θα πρέπει να αναμένει υψηλότερες απαιτήσεις όσον αφορά τις εγγυήσεις δανείων και τα επιτόκια δανειοδότησης. Ταυτόχρονα, το πολωνικό τραπεζικό σύστημα είναι ανταγωνιστικό και αποδοτικό. Τα κυριότερα προβλήματα στη χρηματοδότηση των αρχικών επενδύσεων συνδέονται με την έλλειψη πιστωτικής φερεγγυότητας και συνήθως η μητρική εταιρεία πρέπει να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία που να την καθιστούν αξιόπιστη.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (Economic Survey of Poland 2018) η πολωνική οικονομία αυξάνεται με ταχύ ρυθμό και το βιοτικό  επίπεδο βελτιώνεται σταθερά. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 4,2% το 2018 (από 4,6% το 2017) ενώ το 2019 υπολογίζεται σε 3.7%. Σύμφωνα με την Έκθεση η πολωνική αγορά εργασίας βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση: ο δείκτης ανεργίας βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό εικοσαετίας ενώ η ζήτηση εργασίας είναι ιδιαίτερα υψηλή. Η ανεργία θα μειωθεί από 4,9% το 2017 σε 4,2% το 2018 και 3.8% το 2019.