Skip to main content

Στενότερη οικονομική συνεργασία επιδιώκουν Ιράν και Συρία

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, επανέλαβε σήμερα ότι οι δεσμοί της χώρας του με τη Συρία είναι ισχυροί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ-Άσαντ
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, επανέλαβε σήμερα ότι οι δεσμοί της χώρας του με τη Συρία είναι ισχυροί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Δαμασκό.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Οικονομικών της Συρίας. Ιρανική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν «στις τελευταίες τοπικές και διεθνείς εξελίξεις».

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο Sana οι δύο πρόεδροι έκριναν απαραίτητο «να αυξήσουν το επίπεδο της οικονομικής συνεργασίας στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των σιδηροδρόμων» αλλά και να έχουν στενότερη συνεργασία στον τουριστικό τομέα.

Τόνισαν επίσης ότι είναι σημαντικό να βγει το Ιράκ από τη σοβαρή πολιτική κρίση που συνδέεται με το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Μαρτίου ώστε «να διατηρηθεί η ενότητα και η σταθερότητα της χώρας».

Μιλώντας σε Ιρανούς δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης ο Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι «το μέτωπο της αντίστασης» στη Δύση ενισχύεται στη Μέση Ανατολή. «Οι λαοί της περιοχής στηρίζουν αυτήν την πολιτική», της Δαμασκού και της Τεχεράνης, σημείωσε χαρακτηριστικά και οι χώρες «υποστηρίζουν η μία την άλλη».

«Επιτύχαμε μια μεγάλη νίκη γιατί καταφέραμε να οδηγήσουμε στην αποτυχία τα εχθρικά σχέδια που στόχευαν να αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη» στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε, λίγο προτού αναχωρήσει από τη Δαμασκό.