Skip to main content

Στέρτζον: Η Σκωτία θα παρέμβει στη νομική διαμάχη για το Brexit

Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας θα καταθέσει επίσημη αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να παρέμβει στην υπόθεση

Tην απόφαση της Σκωτίας ώστε να παρέμβει κατά της κεντρικής κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στη νομική διαμάχη για την εξασφάλιση της έγκρισης του κοινοβουλίου πριν μπορέσει να ξεκινήσει το επίσημο διαζύγιο της ΕΕ αποκάλυψε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Στέρτζον.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει πει ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία με την επίσημη ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας πριν το τέλος του επόμενου Μαρτίου. Η Μέι υποστηρίζει ότι μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου αλλά η εκδίκαση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο τον επόμενο μήνα αμφισβητεί το δικαίωμά της να ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή χωρίς να έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τους βουλευτές.

«Η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 θα επηρεάσει άμεσα τα συμφέροντα και δικαιώματα που έχουν δοθεί στη Σκωτία και θα στερήσει από τη Σκωτία δικαιώματα και ελευθερία», δήλωσε η Στέρτζον σε δημοσιογράφους.

«Αναγνωρίζω και σέβομαι τα δικαιώματα της Αγγλίας και της Ουαλίας να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό δεν είναι μια απόπειρα να ασκηθεί βέτο σε αυτή τη διαδικασία, αλλά η δημοκρατική βούληση του λαού της Σκωτίας, δεν μπορεί απλά να αγνοηθεί», δήλωσε.

«Θα πρέπει να απαιτηθεί νομοθεσία στο Γουέστμινστερ και θα πρέπει να ζητηθεί η συναίνεση του Κοινοβουλίου της Σκοτίας μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50», πρόσθεσε.

Η Στέρτζον είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Σκωτίας θα καταθέσει επίσημη αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να παρέμβει στην υπόθεση.