Skip to main content

ΣΘΕΒ: «Τονωτική ένεση για την οικοδομή το Εξοικονόμηση κατ’οίκον»

Tην εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’οίκον» ζητεί ο ΣΘΕΒ από τις υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ.Κατσέλη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ.Μπιρμ
Tην εφαρμογή του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ’οίκον» γιατί θα τονώσει όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους με την οικοδομή, που επλήγησαν τα μέγιστα από την κρίση ζητεί ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών με επιστολές του προς τις υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη.

Ο ΣΘΕΒ για να αποδείξει τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται ο κλάδος της οικοδομής επικαλείται τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα μας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας, καθώς απαρτίζεται από πλήθος επιχειρήσεων μεταποιητικών και μη.

Ενδεικτικά για τη Θεσσαλία αναφέρει ότι  η πτώση των νέων οικοδομών ήταν κατά -18,5% στον αριθμό αδειών, -27,4% στην επιφάνεια και κατά -26,8% στον όγκο.
Για τον ΣΘΕΒ το πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει σημαντική τονωτική ένεση για την οικοδομή, έχοντας ταυτόχρονα οφέλη με πολλαπλούς αποδέκτες όπως το περιβάλλον, οι τελικοί καταναλωτές αλλά και γενικότερα η εθνική οικονομία.  Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, χρειάζεται να συνεχίσει το πρόγραμμα να περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε μία οικοδομή, όπως αλλαγή κουφωμάτων μετά υαλοπινάκων, εξωτερική θερμομόνωση τοιχοποιίας, θερμομόνωση και στεγανοποίηση δωμάτων, αλλαγή καυστήρων κλπ. και όχι να εκφυλιστεί περιλαμβάνοντας μικρό μέρος αυτών.

Το εν λόγω πρόγραμμα κατά τον ΣΘΕΒ, θα πρέπει να αναγνωριστεί ως σημαντική συνιστώσα της Πράσινης Ανάπτυξης, που πολύ σωστά συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησής, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομίας.