Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΣΤΗ ΧΑΝΘ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕ 3D ΕΠΙΠΛΑ - ΣΤΗ ΔΕΘ ΤΟ ZERO WASTE LAB

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει η πρώτη zero waste πόλη στην Ελλάδα – Εγκαίνια για το πρωτοποριακό Zero Waste Lab, οι νέες δράσεις.

Τη δημιουργία zero waste πανεπιστημίων, ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφετεριών δρομολογεί η Coca Cola μέσα στο 2019 με στόχο να ξεκινήσει ένα zero waste κίνημα, το οποίο θα καταφέρει σταδιακά να αγγίξει πολύ περισσότερες περιοχές και τομείς της ζωής των πολιτών στη Θεσσαλονίκη.

Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις και τις ενέργειες του προγράμματος Zero Waste Future, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τα εγκαίνια του πρώτου κέντρο ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας Zero Waste Lab στη χώρα μας, που βρίσκεται στο χώρο της ΔΕΘ-Helexpo.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εγκωμίασε την πρωτοβουλία της Coca-Cola και την προσπάθεια που ξεκίνησε από την περσινή ΔΕΘ. «Xαιρετίζω την προσπάθεια του δήμου Θεσσαλονίκης να αναπτύξει μια κουλτούρα ανακύκλωσης. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα και είναι σημαντικό το ότι υπάρχει στήριξη από τον περιφέρεια και τον δήμο», δήλωσε.

 

Επίσης, πραγματοποιήθηκε και η τελετή παράδοσης του Πάρκου ΧΑΝΘ, το οποίο εδώ και λίγες μέρες φιλοξενεί 3D εκτυπωμένα έπιπλα από ανακυκλωμένο πλαστικό, που σχεδίασαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης για ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης τους, στο πλαίσιο της δράσης του προγράμματος “Print Your City”. Πρόκειται για 10 έπιπλα τα οποία κατασκευάστηκαν από την ανακύκλωση πλαστικών 800 κιλών.

Το παρών στα εγκαίνια έδωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος μοιράστηκε τον ενθουσιασμό του για τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος, μόλις εννέα μήνες μετά την δέσμευση ανάμεσα στο Δήμο Θεσσαλονίκης και την Coca-Cola για συνεργασία και κοινή δράση. Η κα Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, μίλησε για το όραμα της Coca-Cola για ανάπτυξη που φέρνει τον άνθρωπο στο επίκεντρο, ενώ η κα Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, παρουσίασε τα αποτελέσματα των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα στην Θεσσαλονίκη, και ανακοίνωσε αυτές που θα ακολουθήσουν μέσα στο 2019, ισχυροποιώντας ακόμα περισσότερο τη σχέση της εταιρείας με τη πόλη.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι επιστημονικοί συνεργάτες της Coca-Cola για το πρόγραμμα Zero Waste Future, η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και οι The New Raw. Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, Περιβαλλοντολόγος και Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), υπογράμμισε με τη σειρά του τη σημασία της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας για το μέλλον της Ελλάδας, ζητήματα σχετικά με την πρόληψη των αποβλήτων και τη σημασία της υιοθέτησης ενός σχεδίου πρόληψης από όλους τους δήμους, ενώ παρουσίασε το Σχέδιο Πρόληψης για τη Θεσσαλονίκη, έναν αναλυτικό οδηγό με συγκεκριμένες δράσεις και προληπτικά μέτρα, προκειμένου να αποκτήσει η πόλη προοπτική να γίνει zero waste – η πρώτη στην Ελλάδα - και με στόχο να μειώσει την κατά κεφαλή απόρριψη πλαστικού κατά τουλάχιστον ένα κιλό το χρόνο.

Οι αρχιτέκτονες και εκπρόσωποι της ομάδας The New Raw, Πάνος Σακκάς και Φωτεινή Σετάκη, μίλησαν με τη σειρά τους για τη λειτουργία του Zero Waste Lab και τη δράση “Print Your City”, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος και καλεί τους πολίτες να ανακυκλώσουν τα πλαστικά τους αντικείμενα προκειμένου να μετατραπούν σε έπιπλα πόλης με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης.

Το Zero Waste Lab έχει ήδη υποδεχθεί πάνω από 2.000 επισκέπτες, ανάμεσα τους και πάρα πολλούς μαθητές σχολείων, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει το ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, στο χώρο του Lab, μικροί και μεγάλοι έχουν για πρώτη φορά τη μοναδική δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης από το robot 3D printer, το οποίο τυπώνει αντικείμενα από ανακυκλωμένο πλαστικό. Ακόμα, στο χώρο του Zero Waste Lab, οι Θεσσαλονικείς μπορούν να ανακυκλώνουν τα πλαστικά τους απορρίμματα στα δύο μηχανήματα ανακύκλωσης που βρίσκονται στο χώρο.

Με αφορμή τα εγκαίνια του Zero Waste Lab, η κα Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, δήλωσε σχετικά: «Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε ένα ακόμα πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε μαζί με την πόλη, τους φορείς, τους κατοίκους της, πίσω από έναν απώτερο σκοπό και να κληροδοτήσουμε, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο, εν τέλει, επίπεδο, έναν κόσμο όπου τίποτα δεν πάει χαμένο».

Η κα Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, δήλωσε σχετικά: «Μόλις εννέα μήνες μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας μας με στόχο το να αποκτήσει η πόλη zero waste προοπτική, βρισκόμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τα εγκαίνια του πρώτου Zero Waste Lab στην Ελλάδα και την παράδοση του Πάρκου ΧΑΝΘ, αλλά και να ανακοινώσουμε τις επόμενες δράσεις που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε στη Θεσσαλονίκη το 2019 στα πλαίσια του προγράμματος Zero Waste Future»”.

Οι ενέργειες που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο τα εξής:

2η Γειτονιά “Print Your City”

Με νέες γειτονιές που θα τεθούν σε ψηφοφορία και ανανεωμένα χαρακτηριστικά επίπλων προς επιλογή, ώστε ακόμα περισσότεροι Θεσσαλονικείς να δημιουργήσουν το δικό τους 3D εκτυπωμένο έπιπλο και να αλλάξουν την πόλη τους. Η online πλατφόρμα θα είναι πολύ σύντομα έτοιμη ώστε να ξεκινήσει η νέα ψηφοφορία. Η δράση θα πραγματοποιηθεί και πάλι σε συνεργασία με την ομάδα των The New Raw.

Zero Waste παραλίες

Ενίσχυση των δράσεων στο παραλιακό μέτωπο, και συνέχιση του προγράμματος «Ανακυκλώνω στις Παραλίες», σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης στη παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης, τοποθέτηση κάδων διαλογής των απορριμμάτων, αλλά και εκπαίδευση των παράκτιων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες, με ενημέρωση των μαγαζιών και των επισκεπτών.

Zero Waste Σχολεία

Αφορά σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης σε 7 σχολεία της Θεσσαλονίκης, με δράσεις Ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, Πρόληψης, Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης, στο οποίο αναμένεται να ενημερωθούν περίπου 4.000 μαθητές και καθηγητές του Δήμου Θεσσαλονίκης για το πώς θα μπορούσε να γίνει πράξη η Μηδενική παραγωγή αποβλήτων στο σχολείο τους.

Τέλος, η εταιρεία αναφέρθηκε και στην ευρύτερη πρόθεση δημιουργίας zero waste πανεπιστημίων, ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφετεριών που επίσης σκοπεύει να ξεκινήσει να υλοποιεί μέσα στη χρονιά, εκφράζοντας τη φιλοδοξία να ξεκινήσει ένα zero waste κίνημα, το οποίο θα καταφέρει σταδιακά να αγγίξει πολύ περισσότερες περιοχές και τομείς της ζωής των πολιτών.

Zero Waste Lab

Διεύθυνση: Εγνατίας 154, Εντός ΔΕΘ-Helexpo, περίπτερο «Εμπορική Τράπεζα» Ν. Πύλη (ΧΑΝΘ) , Τ.Κ. 546 36
Τηλέφωνο: 2310 292117 (ώρες επικοινωνίας για το κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00)
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας του Zero Waste Lab
Δευτέρα-Πέμπτη: 9:30 – 14:30 (με ραντεβού)
Παρασκευή: 9:30 – 14:30 (με ραντεβού) | 17:00 – 19:00
Κυριακή: 11:00 – 14:00
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ