Skip to main content

Στη διεθνή ποδηλατική διαδρομή «Σιδηρούν Παραπέτασμα» η Βόρεια Ελλάδα

Η μεγάλη προσπάθεια για την προσέλκυση ποδηλατικού τουρισμού, με συνολικό τζίρο 54 δισ. ευρώ και το πρώτο δίκτυο επιχειρήσεων φιλικών προς τους ποδηλάτες.

Του Τάσου Τασιούλα

Μέρος μιας από τις πιο συναρπαστικές ποδηλατικές διαδρομές στον κόσμο γίνεται η Βόρεια Ελλάδα. Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο EuroVelo για την Ελλάδα (δημιουργήθηκε από τα σπλάχνα της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης) κατόρθωσε να εντάξει στη διεθνή ποδηλατική διαδρομή «Σιδηρούν Παραπέτασμα» ένα μεγάλο μέρος της ακριτικής περιοχής των Σερρών (Προμαχώνας) και της Δράμας (Εξοχή), αλλά και την παραποτάμια περιοχή του Αρδα στον Έβρο, δηλαδή μια συνοριακή διαδρομή μοναδικού φυσικού κάλλους.

Η πρώτη ποδηλατική διαδρομή EuroVelo στην Ελλάδα έχει διεθνή σημασία και μεγάλη σημασία για το βιώσιμο τουρισμό στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο υπεύθυνος του Ελληνικού Συντονιστικού Κέντρου EuroVelo, Γιώργος Φαρφαράς, «η διαδρομή αυτή ξεκινά από τα σύνορα Ρωσίας – Νορβηγίας, εκεί όπου έμεινε ανέγγιχτη από τον άνθρωπο η οριογραμμή ανάμεσα στο πρώην ανατολικό και δυτικό μπλοκ, και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα. Ενώ αρχικώς είχε σχεδιαστεί η διέλευση της διαδρομής μόνο από ένα μικρό και απομονωμένο κομμάτι της χώρας μας, στον Έβρο, κατορθώσαμε να εντάξουμε τη συνοριακή περιοχή από τον Προμαχώνα μέχρι την Εξοχή, αλλά και την παραποτάμια περιοχή του Άρδα».

Το EuroVelo θα παρουσιάσει αναλυτικά τη διαδρομή, αλλά και δύο άλλες σημαντικές παρεμβάσεις (το έργο Iron Curtain Trail και τη δημιουργία του πρώτου δικτύου επιχειρήσεων φιλικών προς τους ποδηλάτες στην Ελλάδα), σε συνέντευξη τύπου την ερχόμενη Πέμπτη το μεσημέρι στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Η συνέντευξη θα δοθεί κατά την διάρκεια του συνεδρίου του ευρωπαϊκού έργου «Iron Curtain Trail (ICT): Sustainable mobility along the newest EuroVelo route» (“Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα: Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo”) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East Europe-SEE).

Το έργο Iron Curtain Trail αφορά στη σύνδεση περιοχών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με μία ποδηλατική διαδρομή μεγάλης απόστασης για την ανάπτυξη και την προώθηση της διαδρομής EuroVelo 13 μέσα από μία ευρεία ευρωπαϊκή συνεργασία.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με τη συμμετοχή εκπροσώπων εθνικών, περιφερειακών και τοπικών φορέων, Τοπικών Αναπτυξιακών Οργανισμών (Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Βουλγαρία), Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Ελλάδα, Σλοβακία, Κροατία, Σερβία, Ουγγαρία, Βουλγαρία) και άλλων εμπλεκόμενων φορέων (εκπροσώπων ποδηλατικών συλλόγων, τουριστικών υπηρεσιών, υπηρεσιών μεταφοράς κ.ά.).

Στο συνέδριο θα γίνει παρουσίαση του έργου Iron Curtain Trail, των στόχων και των επόμενων δράσεών του καθώς επίσης θα παρουσιαστεί η κοινή μεθοδολογία που έχει αναπτυχθεί από τους εταίρους του προγράμματος σχετικά με τη μελέτη για την αναζήτηση καινούργιων ποδηλατικών διαδρομών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για καλές πρακτικές από διάφορες περιοχές της ΝΑ Ευρώπης αναφορικά με τις βιώσιμες μεταφορές, τη βιώσιμη κινητικότητα και τον ποδηλατικό τουρισμό.

Ποδηλάτες Καλώς Ήλθατε

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται δίκτυο επιχειρήσεων φιλικών προς τους ποδηλάτες με την ονομασία «Ποδηλάτες Καλώς Ήλθατε» (Cyclists Welcome Hellas).

«Ο ποδηλατικός τουρισμός αναφέρεται συγκεκριμένα σε ταξίδια μεταξύ τοποθεσιών με το ποδήλατο για σκοπούς αναψυχής και εκδρομές στον ελεύθερο χρόνο ή ψυχαγωγικές εκδρομές από τον τόπο διαμονής ή από τον τόπο διαμονής των διακοπών. Η ποδηλασία είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της τουριστικής εμπειρίας και ο επισκέπτης ενθαρρύνεται να περνά περισσότερο χρόνο για να γνωρίσει την κουζίνα, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της περιοχής που ταξιδεύει κατά προτίμηση με τα πόδια, με ποδήλατο ή με δημόσιες συγκοινωνίες. Αυτή η μορφή τουρισμού, παρέχει μια πλουσιότερη εμπειρία για τους τουρίστες και μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο ευρωπαϊκός ποδηλατικός τουρισμός εκτιμάται (ετησίως): 2,8 δισεκατομμύρια ταξίδια στην Ευρώπη, 25,6 εκατ. διανυκτερεύσεις, περίπου το 3% του συνόλου τουριστικών ταξιδιών των Ευρωπαίων. Συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα 54 δισ. ευρώ», αναφέρουν οι οργανωτές του δικτύου.

Το Cyclists Welcome Hellas, «Ποδηλάτες Καλώς Ήλθατε», είναι ένα δίκτυο επιχειρήσεων που λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των ποδηλατών και των τουριστών με ποδήλατο. Βασίζεται σε ένα σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης τουριστικών επιχειρήσεων και τοποθεσιών που προάγουν την βιώσιμη κινητικότητα και εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα. Στην αρχική του φάση αφορά επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης οι οποίες μετά την αξιολόγησή τους λαμβάνουν το σήμα με το χαμογελαστό ποδήλατο. Τα κριτήρια αξιολόγησης δημιουργήθηκαν με βάση την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) σε ανάλογα ευρωπαϊκά συστήματα πιστοποίησης που λειτουργούν στην Ευρώπη από μέλη της.

Αφορά σε επιχειρήσεις, που θέλουν να προσελκύσουν νέους πελάτες και να απευθυνθούν σε ένα αυξανόμενο κοινό (τουρίστες με ποδήλατα), αλλά και σε επιχειρήσεις που θέλουν να προσφέρουν στους υφιστάμενους πελάτες ένα νέο τουριστικό προϊόν ή να βελτιώσουν τις υπηρεσίες ποδηλατικού τουρισμού που ήδη παρέχουν.
Αφορά επίσης τους ποδηλάτες και τους τουρίστες με ποδήλατο, που αναζητούν επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν διευκολύνσεις και ειδικές υπηρεσίες, όπως υγιεινό πρωινό, αποθηκευτικό χώρο, που κλειδώνει για τα ποδήλατα, αλλά και ενοικίαση ποδηλάτων.

Μπορούν να συμμετάσχουν τουριστικά γραφεία, καταλύματα (ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια), κάμπινγκ, χώροι εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, μπιραρίες, φαστ φουντ), τουριστικά αξιοθέατα, αλλά και οργανισμοί ή επιχειρήσεις που προωθούν τη βιώσιμη κινητικότητα.

Η δημιουργία του δικτύου υλοποιείται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία» από την «Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης» και Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών για την Ελλάδα – Eurovelo. Περισσότερα στον σύνδεσμο: http://ict13gr.blogspot.gr.