Skip to main content

Στη δημιουργία γαλακτοβιομηχανίας μέσω επένδυσης 15 εκατ.ευρώ προχωρά η ΕΑΣ Αμυνταίου

Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών τα μέλη της ΕΑΣ Αμυνταίου, όπως δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος της, Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, ο οποίος αναφέρεται διεξοδικά στα επενδυτικά σχέδια της οργάνω
Επένδυση προϋπολογισμού 15 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία γαλακτοβιομηχανίας προγραμματίζει να υλοποιήσει η ΕΑΣ Αμυνταίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος στη Voria.gr, γνωστοποιώντας ότι τα μέλη της συνεταιριστικής οργάνωσης που εκπροσωπεί θα συμμετάσχουν  στις κινητοποιήσεις των αγροτών από την Τετάρτη και δεν αποκλείει να κλείσουν και τους δρόμους της περιοχής.

Για την επένδυση αναφέρει ότι βρίσκεται στη φάση προετοιμασίας του φακέλου, προκειμένου να υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για χρηματοδότηση. Στο νέο επενδυτικό εγχείρημα οδηγήθηκε η ΕΑΣ Αμυνταίου γιατί στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δεν υπάρχουν μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες εκτός από μικρά τυροκομεία, που παράγουν φέτα και  γιαούρτι, όπως εξήγησε.

Ανέφερε ότι η Δυτική Μακεδονία παράγει το 13% της εγχώριας παραγωγής γάλακτος, όπως έδειξε μελέτη των ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Μακεδονία. Σημειώνει ότι η ΕΑΣ Αμυνταίου διεξήγαγε έρευνα, η οποία έδειξε ότι το 45% των καταναλωτών θα άφηνε την εταιρία, που αγοράζει μέχρι σήμερα τα γαλακτοκομικά της για να προτιμήσει τα προιόντα της ΕΑΣ Αμυνταίου, ενώ το 51% θα το σκεφτόταν.

Ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντικά τα συμπεράσματα της έρευνας, τα οποία έδωσαν το έναυσμα στην ΕΑΣ Αμυνταίου να ξεκινήσει το νέο επενδυτικό της project. Εχει συσταθεί νέα εταιρία στην οποία βασικός μέτοχος κατά 70% είναι η ΕΑΣ Αμυνταίου και το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις ή και μεμονωμένους αγρότες. Η εταιρία ξεκίνησε με το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο που απαιτεί η ίδρυση μιας Ανώνυμης Εταιρίας ύψους 60.000ευρώ.

Εκτιμά ότι φέτος η χρονιά θα διατεθεί για τη συγκέντρωση των  απαραίτητων εγγράφων για την προετοιμασία του φακέλου, ενώ οι εργασίες κατασκευής της μονάδας θα ξεκινήσουν το 2011. Πιστεύει ότι εάν ξεφύγει η επένδυση από τα 15 εκατ. ευρώ, τότε πιθανόν μέρος της επένδυσης, όπως τα δίκτυα συλλογής και διανομής γάλακτος να ενταχθούν στον νέο επενδυτικό νόμο ή στο ΕΣΠΑ.

Αναφέρει ότι η ΕΑΣ επιδιώκει να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους αγρότες και κτηνοτρόφους, προχώρησε  στην ίδρυση δυο συνεταιριστικών οργανώσεων των  αγγελαδοτρόφων και των αιγοπροβατοτρόφων. Πιστεύει ότι η γαλακτοβιομηχανία που θα ιδρύσει η ΕΑΣ Αμυνταίου, στην οποία θα είναι βασικός μέτοχος θα καλύψει ένα κενό στην περιοχή. Η εμβέλεια της γαλακτοβιομηχανίας θα καλύπτει όλη τη Δυτική Μακεδονία κατά τον κ. Γιαννιτσόπουλο.

Αύξηση του τζίρου το 2009

Ο κ. Γιαννιτσόπουλος αναφέρει ότι το 2009 ήταν μια καλή χρονιά για την ΕΑΣ Αμυνταίου, καθώς ο κύκλος εργασιών υπολογίζει ότι έκλεισε στα 17-18 εκατ. ευρώ αυξημένος σε σχέση με τη χρήση του 2008.  Τόνισε ότι ζημίες δεν παρουσιάζει η ΕΑΣ και τα όποια κέρδη πάντα επανεπενδύονται ή αποδίδονται στους αγρότες. Τη βελτίωση των μεγεθών την αποδίδει στη βελτίωση του οργανογράμματος της ΕΑΣ Αμυνταίου και στη λειτουργία οκτώ ομάδων εργασίας κατά αγροτική παραγωγή.

Η ΕΑΣ Αμυνταίου αποτελεί από 27 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και συγκεντρώνει 2.100 φυσικά μέλη. Αναφέρει ότι το Οινοποιείο το 2009 παρουσίασε αύξηση κατά 62% στα εμφιαλωμένα κρασιά. Σήμερα το οινοποιείο αξιοποιεί πλήρως την τοπική παραγωγή κρασοσταφυλιού ποικιλίας Ξυνόμαυρου, καθώς και άλλες ξενικές ποικιλίες. Τα εμφιαλωμένα προϊόντα της με ένδειξη Ο.Π.Α.Π ( Ονομασία Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας ) είναι βραβευμένα και διατίθενται  στην παγκόσμια αγορά με πλούσια ποικιλία ετικετών.

Επίσης διαθέτει χώρους επίσκεψης φιλοξενίας, γευσιγνωσίας, πώλησης κρασιών, κάβα παλαίωσης κρασιών, μουσείο ανάδειξης τοπικής ιστορίας και χώρους εκπαίδευσης σε θέματα οινολογίας. Η εφαρμογή του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στο σταφύλι συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα του σταφυλιού, σημειώνει.

Επενδύσεις στο οινοποιείο
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο εκσυγχρονισμός του οινοποιείου που είναι ενταγμένος στον Κανονισμό 1257 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με προϋπολογισμό 1,75 εκατ.ευρώ, το οποίο θα συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας, στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην κατάκτηση νέων αγορών. Επίσης στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας εντάχθηκε ένα νέο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του οινοποιείου, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ.ευρώ, το οποίο έχει υλοποιηθεί κατά 50% και  αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.  Το οινοποιείο αναφέρει ότι συνεργάζεται με εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, που για λογαριασμό τους εμφιαλώνει κρασιά, ποικιλίας της περιοχής. Μάλιστα, σχετική συμφωνία έχει κλείσει η ΕΑΣ Αμυνταίου με τη Μαλαματίνα και απομένει ο διακανονισμός κάποιων διαδικαστικών για να αρχίσει η συνεργασία.

Μια ακόμη επένδυση που έχει σε εξέλιξη η ΕΑΣ Αμυνταίου είναι η δημιουργία τυποποιητηρίου , καθαρισμού, διαλογής και αποθήκευσης  της πατάτας, προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος. Ο κ. Γιαννιτσόπουλος αναφέρει ότι η Ελλάδα καταναλώνει 500.000 τόνους πατάτας το χρόνο και παράγει την ίδια ποσότητα, αλλά έχει μεγάλες απώλειες λόγω φθοράς από έλλειψη χώρων αποθήκευσης. Έτσι αναγκάζεται η Ελλάδα να εισάγει πατάτα για να καλύψει τις ανάγκες της. Η ΕΑΣ Αμυνταίου αναφέρει με το πατατάδικο που δημιουργεί θα μπορεί πλέον να αποθηκεύει και να διατηρεί τις πατάτες που παράγει η περιοχή, χωρίς να έχει απώλειες , λόγω έλλειψης αποθηκευτικών χώρων. Ηδη έχει ολοκληρωθεί το διαλογητήριο, η γραμμή τυποποίησης και απομένουν οι ψυκτικοί χώροι. Όλος ο εξοπλισμός, σημειώνει ότι είναι τεχνογνωσίας ολλανδικής. Για το 2010 πιστεύει ότι η ΕΑΣ Αμυνταίου θα παρουσιάσει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, καθώς στόχος της είναι η διαρκής ανάπτυξη με γνώμονα το συμφέρον των αγροτών της περιοχής.

Επίσης η ΕΑΣ ασχολείται με την συλλογή και εμπορία όλων των ροδάκινων της περιοχής, των δημητριακών και καλαμποκιού. Αυτές οι καλλιέργειες αναφέρει ότι είχαν προβλήματα στις τιμές και γιαυτό πρέπει να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις από την ΕΕ.

Για τις κινητοποιήσεις είπε ότι η ΕΑΣ μετέχει στο πανελλήνιο συντονιστικό όργανο των αγροτών και αποφάσισαν στη Δυτική Μακεδονία ότι θα συμμετέχουν από την Τετάρτη. Δεν αποκλείει να κλείσουν τους δρόμους, αν έτσι αποφασίσει το πανελλήνιο συντονιστικό τους όργανο. Η ΕΕ αν θέλει να αναπτύξει τη γεωργία της και να μην εισάγει από τρίτες χώρες, θα πρέπει να την στηρίξει οικονομικά τόνισε καταλήγοντας ο κ. Γιαννιτσόπουλος.