Skip to main content

Στη δημοσιότητα η εγκύκλιος για κατάργηση του βάσιμου λόγου απολύσεων

Πρόκειται για ένα μέτρο που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει μεσαιωνικό και τονίζει ότι ισοδυναμεί με ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων.

Την εγκύκλιο εφαρμογής για την διάταξη που καταργεί τον βάσιμο λόγο της απόλυσης υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.  

Πρόκειται για ένα μέτρο που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει μεσαιωνικό και τονίζει ότι ισοδυναμεί με ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων.

«Με την εγκύκλιο αυτή ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας, το οποίο είχε διαταραχθεί - σε βάρος, μάλιστα, των ίδιων εργαζομένων - από τις προαναφερθείσες διατάξεις του ν.4611/2019 που ψηφίστηκαν λίγες μέρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές» σημειώνει το υπουργείο.

Συγκεκριμένα καθορίζεται η επαναφορά στο προϊσχύον πλαίσιο προστασίας της εργασίας που θεμελιώνεται στις διατάξεις του Συντάγματος, του Αστικού Κώδικα και των νόμων 2112/20 και 3198/55, σε ευθυγράμμιση με το πνεύμα και του γράμμα του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Σημειώνει δε ότι η προηγούμενη ρύθμιση είχε τους ακόλουθους κινδύνους για τους εργαζομένους

α) την ηλεκτρονική καταγραφή των λόγων ενδεχόμενης απόλυσης τους και, κατά συνέπεια, την βέβαιη υπονόμευση της μελλοντικής επαγγελματικής τους πορείας

β) την οιαδήποτε μελλοντική αμφισβήτηση σχετικά με το δικαίωμα λήψης αποζημίωσης λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους

γ) την εξώθησή τους σε συνεχείς δικαστικές εμπλοκές

«Ήδη στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είχαν καταγραφεί περιπτώσεις λόγων απόλυσης που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσαν τους απολυμένους σε αδυναμίας εύρεσης δουλειάς την επόμενη μέρα. Κάποια παραδείγματα: «αργός και οκνηρός, ανεπαρκής, αδικαιολόγητες απουσίες, ιατρικοί λόγοι, κ.λπ. Όλα αυτά πλέον διαγράφονται και οι εργαζόμενοι αποφεύγουν την υπονόμευση του επαγγελματικού τους μέλλοντος» πρόσθεσε για να καταλήξει: «Η πραγματική προστασία των εργαζομένων απαιτεί κάτι περισσότερο από δήθεν αγαθές προθέσεις, κούφιες ρητορείες και αλλοπρόσαλλες διατάξεις. Χρειάζεται κοινή λογική και πραγματικό ενδιαφέρον».

Δείτε την εγκύκλιο εδώ