Skip to main content

Στη δημοσιότητα το πόρισμα - φωτιά για την τραγωδία στο Μάτι

Στην πολυσέλιδη έκθεση αναφέρεται πως οι πυρκαγιές δασών και υπαίθρου απότελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην Ελλάδα.

Στη Βουλή έφτασε το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Διερεύνηση των Αιτίων των φονικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού υπό τον καθηγητή Γιόχαν Γκόλνταμερ.

Στην πολυσέλιδη έκθεση αναφέρεται πως οι πυρκαγιές δασών και υπαίθρου απότελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα πολιτισμικού και περιαστικού - βιομηχανικού τοπίου στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το πόρισμά μεταξύ άλλων αναφέρει πως τις ανεπάρκειες στον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό όσον αφορά την πυροπροστασία. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόληψη δασικών φωτιών συμμετέχουν 45 συναρμόδιοι φορείς χωρίς όμως να υπάρχει κεντρικός συντονισμός.

Η κατάσταση παρουσιάζει καλύτερη εικόνα στο σκέλος της κατάσβεσης πυρκαγιών, όπου δραστηριοποιούνται 17 φορείς, οι οποίοι υπάγονται σε έξι διαφορετικά υπουργεία και ασκούν 11 διαφορετικές αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι αδυναμίες στο κομμάτι της αποτελεσματικής πρόληψης, μπορούν να αποδοθούν:

- Στην έλλειψη ενιαίου και κοινού σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας.
- Στην απουσία εγκεκριμένων και τεκμηριωμένων τοπικών αντιπυρικών σχεδίων
- Στα κενά και τη μειωμένη αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων για το πυρικό ιστορικό που μπορέι να καθοδηγήσουν τις δράσεις πρόληψης
- Στη δυσκολία να υιοθετηθεί η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και επιστημονικών μεθόδων στον επιχειριασιακό σχεδιασμό
- Στην άναρχη και απρογραμμάτιστη δόμηση δασικών εκτάσεων και τη δημιουργία ζωνών μείξης δασών οικισμών γύρω από μεγάλα αστικά και τουριστικά κέντρα
- Την περιστασιακή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών και την αναποτελεσματική οργάνωση του εθελοντισμού
- Στη μεγάλη δυσαρμονία των κονδυλίων που διατίθενται για την πρόληψη, σε σχέση με τα πολαπλάσσια κονδύλια που δαπανώνται για την καταστολή των πυρκαγιών.

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα.