Skip to main content

Στη Φιλιππούπολη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2019 το Κρατικό Ωδείο

Οι σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης θα συμμετέχουν σε εορταστική συναυλία στις 24 Ιουλίου στις 19.00 στο Αρχαίο Στάδιο Φιλιππούπολης

Στις εκδηλώσεις Φιλιππούπολη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019 συμμετέχει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης θα συμπράξουν με την ορχήστρα European Youth Symphony Orchestra Progressive 2019, προκειμένου να συμμετέχουν σε εορταστική συναυλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Φιλιππούπολη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019. Τα τελευταία χρόνια το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης έχει αναπτύξει στενές σχέσεις συνεργασίας με πολιτιστικούς φορείς της Βουλγαρίας. Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά από το 2014 όπου σπουδαστές του ύστερα από πρόσκληση του Ιδρύματος Prof. Vladi Simeonov θα συμμετέχουν σε πρόβες και συναυλίες διεθνούς ορχήστρας.

Στην ορχήστρα θα συμμετέχουν περισσότεροι από 90 νέοι μουσικοί ηλικίας 16 έως 22 ετών από Αυστρία, Βόρια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Σερβία. Οι νέοι μουσικοί θα συμμετέχουν στις πρόβες της ορχήστρας από τις 12 έως 24 Ιουλίου, αρχικά στο Κράνεβο, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό στη Μαύρη Θάλασσα και έπειτα στην Φιλιππούπολη. Ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων καθηγητών - εκπαιδευτών θα πλαισιώσει την ορχήστρα. Ανοιχτές πρόβες, εργαστήρια και μαθήματα μουσικής θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της ορχήστρας. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών της Βουλγαρίας, του Ιδρύματος Prof. Vladi Simeonov και του Ιδρύματος Πολιτισμού και Τέχνης Music Artissimo το οποίο είναι και ο διοργανωτής της συναυλίας.

Το πρόγραμμα της συναυλία θα περιλαμβάνει έργα των P. Vladigerov, G. Rossini, P. Sarasate, J. Brahms, A. Dvorak, A. Borodin, καθώς και το έργο "Triptych" σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση της πολυβραβευμένης Βουλγάρας συνθέτριας Penka Kouneva το οποίο γράφτηκε ειδικά για την συγκεκριμένη συναυλία. Σολίστ της συναυλίας θα είναι ο παγκοσμίου φήμης βιολονίστας Svetlin Roussev ενώ την διδασκαλία και διεύθυνση της ορχήστρας έχουν αναλάβει οι αρχιμουσικοί Tsanislav Petkov από Βουλγαρία και Δημοσθένης Φωτιάδης από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου και ώρα 7 μ.μ. στο Αρχαίο Στάδιο της Φιλιππούπολης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.