Skip to main content

Στη γενέτειρα του Πουτζντεμόν

Ένα ρεπορτάζ από την γενέτειρα του ανθρώπου που έγινε σύμβολο του κινήματος της καταλανικής ανεξαρτητοποίησης

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας και πρωτοστάτης του κινήματος για την ανεξαρτητοποίησή της, γεννήθηκε στο χωριό Αμέρ, 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαρκελώνης.

Σ' αυτή την αγροτική περιοχή, ανάμεσα σε δύο βουνά ζουν μόλις 2.300 κάτοικοι. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο φούρνος της οικογένειας Πουτζντεμόν, συγγενών του καταλανού πολιτικού. «Όταν ήταν μικρός βοηθούσε εδώ καμιά φορά» λέει η γυναίκα πίσω από τον πάγκο του καταστήματος, που υπάρχει στο Αμέρ από το 1928.

30 μέτρα από την «Pastisseria Puigdemont» βρίσκεται η κεντρική πλατεία του χωριού, περιστοιχισμένη από όμορφα μεσαιωνικά, αναπαλαιωμένα σπίτια. Σε κάθε παράθυρο ανεμίζει και μια καταλανική σημαία. Το 97% των κατοίκων με δικαίωμα ψήφου τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα.

«Ο  Πουτζντεμόν είναι πολύ θαρραλέος»

«Εδώ είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτόν» λέει η καθηγήτρια Bιολογίας Άννα, η οποία δεν θέλει να αποκαλύψει το επίθετό της. «Μας εκπροσωπεί επάξια. Θέλουμε επιτέλους την ανεξαρτησία μας». Της ίδιας άποψης είναι και ο Σάουμε «Βαρεθήκαμε αυτήν τη δικτατορία» λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει «ο Πουτζντεμόν είναι πολύ θαρραλέος».

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται και το δημαρχείο. Ο Σαλβαντόρ Κλάρα είναι αντιδήμαρχος και πρώην συμμαθητής του Πουτζντεμόν. Ο Κλάρα στηρίζει τον συμμαθητή του και υπενθυμίζει ότι «μέχρι το 1985 μας έκλειναν μέσα αν μιλούσαμε καταλανικά». Ο καταλανός πολικός θυμάται ότι ο πρώην συμμαθητής του ήταν πάντα υπέρ της ανεξαρτητοποίησης: «Στο σχολείο ήμουν μέλος μιας αριστερής παράταξης, ο Κάρλες ήταν σε μια ομάδα που μοναδικό στόχο είχε την ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία».

Μετά το σχολείο ο Πουτζντεμόν πήγε για σπουδές στην Τζιρόνα, όπου ζει μέχρι σήμερα. Εκεί σπούδασε φιλοσοφία και εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε καταλανική εφημερίδα, της οποίας έγινε και αρχισυντάκτης αργότερα. Στη συνέχεια ίδρυσε το επίσημο καταλανικό πρακτορείο ειδήσεων. Πριν γίνει επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης διετέλεσε πέντε χρόνια δήμαρχος στην Τζιρόνα.

«Η ανεξαρτησία είναι μονόδρομος»

Ο Σαλβαντόρ Κλάρα είναι σίγουρος ότι η ανεξαρτησία είναι μονόδρομος. Η διακοπή των διαπραγματεύσεων ήρθε μόνο για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. «Το θέμα θα εκραγεί αργά η γρήγορα» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σε μια πάροδο της πλατείας μια νεαρή γυναίκα παίζει στα σκαλιά με το παιδάκι της. Η Νούρι Σόλερ έχει έρθει από τη Τζιρόνα για μια οικογενειακή συνάντηση. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Τζιρόνα ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Έτσι και η νεαρή μητέρα. Ωστόσο οι μνήμες από τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά το δημοψήφισμα είναι ακόμη νωπές και η ίδια φοβάται την αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης, εάν η Καταλονία κηρύξει όντως την ανεξαρτησία της. «Ελπίζω να υπάρξει διάλογος» λέει προβληματισμένη.

Νίκολας Μάρτιν / Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle