Skip to main content

Στη Lufthansa η μερίδα του λέοντος της Air Berlin

Η Lufthansa διασφαλίζει το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης σε μέγεθος γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Air Berlin, που κήρυξε πτώχευση τον Αύγουστο

Η είδηση δεν αποτελεί έκπληξη. Η Lufthansa εξαγοράζει το μεγαλύτερο μέρος της χρεοκοπημένης Air Berlin, δεύτερης σε μέγεθος γερμανικής αεροπορικής εταιρείας. Λίγο πριν την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων για την αγορά πάνω από 80 αεροσκαφών, ο επικεφαλής της Lufthansa Κάρστεν Σπορ έκανε λόγο σήμερα για «μεγάλη μέρα».

Η Air Berlin είχε κηρύξει πτώχευση τον Αύγουστο. Παρά τις καθυστερήσεις και ακυρώσεις ορισμένων πτήσεων εξακολουθεί ωστόσο να πετά, πιθανότατα μέχρι τέλη Οκτωβρίου, χάρη σε πίστωση 150 εκ. ευρώ που της χορήγησε το γερμανικό δημόσιο.

Επί σχεδόν τρεις εβδομάδες η διοίκηση της Air Berlin διαπραγματευόταν την πώληση σχεδόν αποκλειστικά με τη Lufthansa, τη μεγαλύτερη γερμανική αεροπορική εταιρεία, αλλά και την εταιρία χαμηλού κόστους EasyJet. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Lufthansa Κάρστεν Σπορ, οι διαπραγματεύσεις με την ΕasyJet, που έχουν ως αντικείμενο 20 μέχρι 30 αεροπλάνα, θα συνεχιστούν.

Άδηλο το μέλλον 8.000 εργαζομένων της Air Berlin

Αναφορικά με την συμφωνία Lufthansa-Air Berlin, ο επικεφαλής της πρώτης Κάρστεν Σπορ δήλωσε στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post ότι η εξαγορά 81 αεροσκαφών θα κοστίσει συνολικά 1,5 δις ευρώ. Παράλληλα η Air Berlin είχε ανακοινώσει στο προοίμιο της συμφωνίας ότι περίπου το 80% των 8.000 εργαζομένων έχουν πολλές πιθανότητες να απασχοληθεί σε άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Κατά την άποψη του επικεφαλής της Lufthansa, η συρρίκνωση του ανταγωνισμού στους γερμανικούς αιθέρες και όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε άνοδο τιμών. «Ο ανταγωνισμός τόσο στην Ευρώπη όσο και σε διεθνές επίπεδο θα ενταθεί», εκτίμησε ο Κάρστεν Σπορ. Ως προς τις πτήσεις εσωτερικού δήλωσε ότι «εκεί όπου μέχρι τώρα πετούσαν μόνο Air Berlin και Lufthansa, θα ανταγωνίζονται πλέον η Lufthansa και η θυγατρική της, Eurowings, όπως για παράδειγμα στις συνδέσεις μεταξύ Βερολίνου και Κολωνίας».

Τον λόγο έχουν τώρα οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ανταγωνισμού της ΕΕ, οι οποίες θα πρέπει να κρίνουν αν με την εξαγορά του μεγαλύτερους μέρος της Air Berlin από την Lufthansa, δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στους γερμανικούς και ευρωπαϊκούς αιθέρες.

Την ίδια στιγμή παραμένει ανοιχτό το πώς θα επιστρέψουν στη Γερμανία από υπερπόντιους προορισμούς επιβάτες μετά τις 15 Οκτωβρίου, όταν η Air Berlin θα σταματήσει, όπως όλα δείχνουν, να πραγματοποιεί πτήσεις εκτός Ευρώπης. Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων της προκειμένου να επιστρέψουν οι επιβάτες της Air Berlin στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την ίδια την Air Berlin, η εταιρεία θα σταματήσει να πραγματοποιεί πτήσεις με τον κωδικό AB στις 28 Οκτωβρίου. Κατά συνέπεια όσα εισιτήρια έχουν εκδοθεί για πτήσεις μετά την ημερομηνία αυτή χάνουν την ισχύ τους, αναφέρεται σε επιστολή της χρεοκοπημένης εταιρείας προς τους εργαζομένους. Εξαιρούνται ωστόσο οι μη πτωχευμένες θυγατρικές της Air Berlin, Niki και LG Walter, οι οποίες θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν προγραμματισμένες πτήσεις.

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle