Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΑΙ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ AIRBNB

Ο χάρτης των κτηρίων που κάποτε στέγαζαν γραφεία στη Θεσσαλονίκη - Ποιοι τα επιλέγουν - Σε τι τιμές πωλούνται για μια δεύτερη ευκαιρία.

Πριν από μια δεκαετία και πλέον, η δημιουργία σύγχρονων γραφειακών χωρών στη Θεσσαλονίκη, κινητοποιούσε τα αντανακλαστικά των ενδιαφερομένων ενοικιαστών αλλά και αγοραστών. Σήμερα κτήρια, υψηλών προδιαγραφών και όχι μόνο, που επί χρόνια, φιλοξενούσαν αποκλειστικά γραφεία, βγαίνουν προς πώληση αναζητώντας μια δεύτερη... ευκαιρία δεδομένου πως έμειναν για αρκετό χρονικό διάστημα στα αζήτητα. Η πλειονότητα των κτηρίων αυτών, που στέγαζαν γραφεία αλλά και επαγγελματικούς χώρους, βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη και δη στην περιοχή της Πυλαίας.

Όπως λένε γνωστές της αγοράς καλύτερη τύχη έχουν τα μικρά επαγγελματικά κτήρια, αλλά δεν λείπει το ενδιαφέρον και για μεγαλύτερα, με περισσότερα τετραγωνικά μέτρα. Το κλειδί για να πουληθούν πιο γρήγορα και εύκολα είναι η τιμή ανά τμ να μην ξεπερνά τα 1000 ευρώ όταν πρόκειται για σύγχρονα, ή και νεόδμητα κτήρια, ενώ για τα παλιότερα τα 500 ευρώ.

Στην ερώτηση ποια είναι η τύχη αυτών των χωρών η απάντηση είναι απλή, καθώς κάποια εξ αυτών ακολουθούν την τάση των τελευταίων ετών στη Θεσσαλονίκη, αυτής της κατασκευής Airbnb και ξενοδοχείων. Όσο για τους αγοραστές το ενδιαφέρον εκδηλώνεται τόσο από ξένους επενδυτές με αιχμή του δόρατος του Ισραηλινούς, αλλά και τους Βαλκάνιους, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις Ελλήνων που διαβλέπουν μια καλή ευκαιρία.

Πού υπάρχουν επαγγελματικά κτήρια προς πώληση

Η τιμή πώλησης του τετραγωνικού μέτρου εξαρτάται από την ποιότητα, την ηλικία του κτιρίου αλλά και την... αποτίμηση του ιδιοκτήτη.

Αρκετά κτήρια υψηλών προδιαγραφών βρίσκονται στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται πλησίον του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos. Σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 4000 τμ, με την τιμή πώλησης να φτάνει και πλέον των 4 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστική περίπτωση ακινήτου στην περιοχή που πωλείται προς 15 εκατ. ευρώ και εκτείνεται σε 6000 τμ.

Πλέον των 4 εκατ. ευρώ πωλείται το κτήριο, που κάποτε στεγαζόταν η εταιρεία ενδυμάτων Fena, στον Άγιο Ιωάννη. Πρόκειται για κτίριο που κατασκευάστηκε το 2000 και εκτείνεται σε 3600 τμ.

Την ίδια ώρα υπάρχουν περιπτώσεις κτηρίων στην περιοχή της Πυλαίας, έκτασης 1000 έως 1500 τμ με την τιμή πώλησης τους να τοποθετείται περίπου στα 900.000 ευρώ.

Στα 830 ευρώ ανά τμ διαμορφώνεται η τιμή για κτήριο 3.000 τμ που πωλείται στο Βότση, στην Καλαμαριά.

Δελεαστικότερες τιμές πώλησης ανά τμ, μπορούν να πετύχουν οι ενδιαφερόμενοι στην περιοχή της Θέρμης καθώς δεν αποκλείεται να βρουν κτήρια που πωλούνται ακόμη και προς 300 ευρώ το τμ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Μενεμένη.

Τα 650 ευρώ ανά τμ αγγίζει η τιμή για κτήριο επαγγελματικών χωρών στον Εχέδωρο που εκτείνεται σε 8340 τμ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ