Skip to main content

Στη Mantis Group η Μαλαματίνα - Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης

Ποια είναι η εταιρεία που προκρίνεται προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά της Μαλαματίνα ΑΕ - Το τίμημα και το σχέδιο εξυγίανσης

Η εταιρεία Mantis Group προκρίνεται ως προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά της Μαλαματίνα, όπως προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία που έτρεξαν οι τρεις πιστώτριες τράπεζες σε συνεργασία με στελέχη της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες της Voria.gr (διαβάστε εδώ).

Η Mantis Group είναι από τις κορυφαίες εταιρείες της Ελλάδας στη διανομή αναψυκτικών, οινοπνευματωδών ποτών και καταναλωτικών προϊόντων έχοντας στο πορτφόλιο της πολύ γνωστά σήματα όπως η Red Bull, το Hawaiian Tropic, τα Μars, τα Snickers και πολλά άλλα.

Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση αυτή αναμένεται να εγκριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές των τραπεζών που θα συνεδριάσουν ανά τράπεζα από τη Δευτέρα 31 Αυγούστου μέχρι και την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου.

Προτάσεις είχαν καταθέσει επίσης η OSC – Στεφάνου, που εμφιαλώνει το γνωστό μπράντι «Metaxa», η Symposium Cellars - Μπαρλαγιάννης & Ντέιβιντ Γουέτινγκ, που παράγουν και εμφιαλώνουν κρασιά κυρίως για την αγορά των ΗΠΑ και η CAVINO, που παράγει και εμφιαλώνει κρασιά και ούζο.

Το συνολικό τίμημα της εξαγοράς θα κυμανθεί μεταξύ 17-20 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει τις απαιτήσεις των τραπεζών –από τα 35 με 40 περίπου εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν τα 8 με 9 εκατ. σε βάθος 5 έως 7 ετών-, τα χρέη προς προμηθευτές και το Δημόσιο, αλλά και περί τα 2,5 εκατ. ευρώ κεφάλαιο κίνησης, ώστε να μην χαθεί η φετινή παραγωγή του τρύγου τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Το σχέδιο διάσωσης της ιστορικής οινοποιίας προβλέπει τη δημιουργία μιας καινούργιας εταιρείας με πιθανή ονομασία «Νέα Μαλαματίνα», στην οποία θα μεταβιβαστεί το ενεργητικό της σημερινής «Μαλαματίνας», δηλαδή οι πάγιες εγκαταστάσεις και τα σήματα των προϊόντων. Το σχέδιο εξυγίανσης θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο προς επικύρωση, μέσω του πτωχευτικού κώδικα και συγκεκριμένα των άρθρων 106 β&δ. Η πώληση της «Μαλαματίνα», που φέτος κλείνει έναν κύκλο 125 χρόνων ζωής, γίνεται τρία χρόνια μετά την αναδιάρθρωση στην οποία είχαν συμφωνήσει οι τράπεζες που είχαν πάρει ως ενέχυρο τις μετοχές για άνοιγμα άνω των 35 εκατ. ευρώ. 

Η «Μαλαματίνα», παρά τα προβλήματά της, εξακολουθεί να είναι leader στην αγορά ρετσίνας με ποσοστό άνω του 50% στην εσωτερική αγορά, ενώ οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 16% των πωλήσεών της, που το 2019 διαμορφώθηκαν γύρω στα 13 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος -τη χρονιά του κορωνοϊού- οι πωλήσεις αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 8 και 10 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία διαθέτει τρία ιδιωτικά οινοποιεία στην Ελλάδα, μια εγκατάσταση εμφιάλωσης και μια εγκατάσταση αποθήκευσης. Το εργοστάσιο εμφιάλωσης έχει χωρητικότητα εμφιάλωσης έως και 35.000 μπουκάλια την ώρα και χωρητικότητα αποθήκευσης 1.550 τόνων.