Skip to main content

Στη Ρώμη Αβραμόπουλος και Μουζάλας για το προσφυγικό

O ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλος βρίσκεται σήμερα στην Ρώμη για σειρά συναντήσεων με την ιταλική κυβέρνηση

«Η Ευρωπαϊκή επιτροπή στηρίζει πλήρως την στρατηγική της κυβέρνησης της Ρώμης και του υπουργού εσωτερικών της, Mάρκο Μιννίτι, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό», δήλωσε ο κύριος Αβραμόπουλος, στην εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσσατζέρο.

O Δημήτρης Αβραμόπουλος θεωρεί ότι είναι χρήσιμο να ενισχυθεί η συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες από τις οποίες κατάγονται και περνούν οι μετανάστες, όπως άρχισε να κάνει η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι. Δεν ανησυχεί για τυχόν προβλήματα σχετικά με την συμφωνία που η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε με την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο και κρίνει τα μέχρι τώρα αποτελέσματά της, σαφώς θετικά. Παράλληλα, πιστεύει ότι η αλληλεγγύη και η ασφάλεια, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., μπορούν και πρέπει να συνδυαστούν. Με σεβασμό, βέβαια, στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ιταλική κυβέρνηση, τις τελευταίες εβδομάδες, επιχειρεί να αυξήσει τις απελάσεις των παράτυπων μεταναστών (γίνεται αναφορά στην φάση αυτή, σε αριθμό είκοσι χιλιάδων ατόμων)  ενώ  ανακοίνωσε συγχρόνως,  ότι θα δημιουργηθεί ένα κέντρο ταυτοποίησης και απέλασης μεταναστών, σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Η προβλεπόμενη χωρητικότητα για το κάθε κέντρο είναι το πολύ  εκατόν πενήντα ανθρώπων.

Συναντήσεις του Γιάννη Μουζάλα

Σήμερα  το απόγευμα, ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Μάρκο Μιννίτι θα συναντηθεί, στην Ρώμη,  με τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Κύρια θέση στην ατζέντα τους αναμένεται να έχουν οι πρωτοβουλίες της μαλτέζικης προεδρίας της Ένωσης για την αντιμετώπιση του θέματος της μετανάστευσης, όπως και οι συνθήκες ζωής στα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών.

Ο Μάρκο Μιννίτι επέστρεψε μόλις από την Λιβύη, όπου υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση Αλ Σαράι, η οποία στα κύρια σημεία της προβλέπει την καταπολέμηση της παράνομης μεταφοράς μεταναστών, την συνεισφορά στην σταθεροποίηση της χώρας και την συνεργασία κατά της τρομοκρατίας. Η Ρώμη δεσμεύθηκε να βοηθήσει την Λιβύη να ελέγξει τα νότια σύνορά της με τον Νίγηρα, απ΄ όπου περνούν οι περισσότεροι μετανάστες οι οποίοι κατάγονται από την υποσαχάρια Αφρική.  

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle