Skip to main content

Στη Σαουδική Αραβία ο Σι Τζινπίνγκ για τριήμερη επίσημη επίσκεψη

Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Κινέζος πρόεδρος θα συναντηθεί με τους επικεφαλής άλλων αραβικών χωρών και χωρών του Κόλπου.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στη Σαουδική Αραβία ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη εδώ και έξι χρόνια.

«Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο βασίλειο από τις 7 ως τις 9 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας θα διεξαχθεί σινοσαουδαραβική σύνοδος κορυφής», μετέδωσε το πρακτορείο SPA.

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν θα είναι μαζί με τον Σι συμπρόεδρος της συνόδου, στην οποία θα μετάσχει και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Κινέζος πρόεδρος θα συναντηθεί με τους επικεφαλής άλλων αραβικών χωρών και χωρών του Κόλπου.

Στα τέλη Οκτωβρίου ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν είχε ανακοινώσει την επικείμενη επίσκεψη του Σι στη χώρα.

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Σαουδική Αραβία κινδυνεύει να προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ, βασικού εταίρου των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του Κόλπου, που αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά την προσέγγισή τους με την Κίνα – αντίπαλο της Ουάσινγκτον.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη κατηγορήσει το Ριάντ ότι στηρίζει τη Ρωσία, στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας διατηρώντας τις τιμές του πετρελαίου αυξημένες, κάτι που οι Σαουδάραβες διαψεύδουν.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εισαγωγός σαουδαραβικού αργού πετρελαίου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τέταρτο των εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ