Skip to main content

Στη σωστή κατεύθυνση το φορολογικό ν/σ, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρί

Η ριζική πάταξη της φοροδιαφυγής είναι δύσκολη υπόθεση, «γιατί είναι διάχυτη σαν το αλάτι της θάλασσας», υποστήριξε ο πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΕΕ κ. Χρήστος Μάμαλη
Σωστό προσανατολισμό έχει το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά, για να παταχθεί η φοροδιαφυγή, πρέπει να αναβαθμιστούν ποιοτικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, εκτιμά ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Πελοπίδας Καλλίρης, ο οποίος προβλέπει τριετή ύφεση για τη χώρα μας.

Σε συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγο στη Θεσσαλονίκη ο κ. Καλλίρης και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΕΕ κ. Χρήστος Μάμαλης επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ, γιατί τα μέτρα που θα επιβάλει θα είναι αμετάκλητα και  καταπέλτης για την ελληνική κοινωνία, ενώ θα προκαλέσουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και προβλήματα κοινωνικής συνοχής. Κατά τη γνώμη του κ. Καλλίρη η ΕΕ θα πρέπει να είναι αρωγός της ελληνικής οικονομίας και να στηρίξει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης σχολίασε θετικά και τη διμερή συμφωνία στήριξης της Ελλάδας, ενώ υπενθύμισε ότι η Γερμανία πρέπει να στηρίξει την ελληνική οικονομία, καθώς έχει ωφεληθεί περί τα 6 δις. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια από την αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων από την Ελλάδα.

Σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο τάχθηκε υπέρ της  εφαρμογής αυστηρών κριτηρίων στους έχοντες και κατέχοντες και να σταματήσει η επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων, γιατί η αγορά δεν θα αντέξει περαιτέρω συρρίκνωση.  Ζήτησε να ισχύσει από φέτος  ο λογιστικός προσδιορισμός για όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα. Προτείνει τα τεκμήρια διαβίωσης να ισχύσουν για όλους και να συνδυαστούν με  το πόθεν έσχες για όλους.

Ωστόσο επέκρινε την κυβέρνηση για ολιγωρία στη λήψη μέτρων και
αναποφασιστικότητα. Ο πρόεδρος του ΟΕΕ εκτιμά ότι αν τα συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνονταν τον Οκτώβριο, τα spread δεν θα διογκώνονταν στα σημερινά επίπεδα. Πιστεύει ότι η καθυστέρηση των κυβερνητικών αποφάσεων προκάλεσε τεράστιο έλλειμμα και χρέος. Θεωρεί ότι μόνο η  κακή εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν θα δημιουργήσουν την ανάγκη λήψης άλλων σκληρών μέτρων.


Επιπλέον ζήτησε να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες και να μην συντηρούνται δημόσιες επιχειρήσεις που είναι αντιπαραγωγικές για το κοινωνικό σύνολο, όπως είναι ο οργανισμός του Ιππόδρομου. Ο κ. Καλλίρης επεσήμανε την ανάγκη λήψης αναπτυξιακών μέτρων και να προχωρήσουν τα έργα μέσω του ΕΣΠΑ.
Καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση, γιατί δυσφημεί  διεθνώς τη χώρα για τα οικονομικά της προβλήματα και το χρέος. Κατά τη γνώμη του, ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να παρομοιάζει τη χώρα με τον Τιτανικό. Η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να παραδειγματιστεί από την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες, αν και έχουν το ίδιο σοβαρά προβλήματα, δεν βγήκαν στη διεθνή αγορά να δυσφημούν τις χώρες τους ή τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αναβαθμίζεται ο ρόλος των φοροτεχνικών

Επεσήμανε ότι με το νέο νομοσχέδιο αναβαθμίζεται ο ρόλος των φοροτεχνικών, ενώ το ΟΕΕ θα πιστοποιεί τους φοροτεχνικούς, που θα υπογράφουν και θα είναι συνυπεύθυνοι για τις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν.
Επιπλέον προτείνει να μπει πλαφόν στα καύσιμα άμεσα. Θεωρεί αναγκαία τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων και επίσπευση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Καλλίρης τόνισε ότι «η Ελλάδα που ξέραμε δεν θα ξαναυπάρξει πια».
Από την πλευρά του ο ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΕΕ κ. Χρήστος Μάμαλης υποστήριξε ότι «η φοροδιαφυγή είναι πολύ δύσκολο να παταχθεί ριζικά, γιατί είναι διάχυτη σαν το αλάτι της θάλασσας». Κατά τη γνώμη του για να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή θα πρέπει να αναβαθμιστούν ποιοτικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να γίνουν νέες προσλήψεις γιατί δεν επαρκεί το υφιστάμενο προσωπικό στις αρμόδιες. Επιπλέον πιστεύει ότι από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπολογίζονται σε 31 δις. ένα μικρό ποσό 8-10δις. ευρώ θα εισπραχθεί, γιατί οι οφειλέτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν και κακώς υπολογίζονται από την κυβέρνηση.

Επίσης ο γ.γ. Μακεδονίας Θράκης και μέλος του ΟΕΕ κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου
υποστήριξε οτι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν εκφράζουν τη φιλοσοφία της κυβέρνησης, αλλά αναγκάστηκε να τα λάβει, προκειμένου να βγει η οικονομία από το αδιέξοδο στο οποίο την έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση.  Ωστόσο συμφώνησε με το πνεύμα των θέσεων που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΟΕΕ.