Skip to main content

Στη Θέρμη, δίπλα στις κεραίες της ΕΡΤ, ο μεγάλος χώρος για πρόσφυγες

Σε έκταση 300 – 700 στρεμμάτων το μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας στο νομό. Έξι κέντρα στο νομό Θεσσαλονίκης. Ετοιμάζονται σε Βόλβη και Πεντάλοφο

Δίπλα στην έκταση των κεραιών της ΕΡΤ, σε ένα χώρο 300 έως και 700 στρεμμάτων, εντός των ορίων του Δήμου Θέρμης σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η κυβέρνηση να δημιουργήσει το μεγαλύτερο καμπ προσφύγων στη Θεσσαλονίκη χωρητικότητας αρκετών χιλιάδων ατόμων. Συνολικά, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και πληροφορίες, στο νομό Θεσσαλονίκης το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργούν έξι χώροι για τη φιλοξενία ή τη μετεγκατάσταση προσφύγων!

Εδώ και περίπου 15 μέρες, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πηγές, έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για τη διαμόρφωση του χώρου και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών σε μια μεγάλη έκταση εντός των ορίων του Δήμου Θέρμης, στην ανατολική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει χώρο φιλοξενίας των προσφύγων, μεγαλύτερο εκείνου των Διαβατών. Η έκταση είναι γνωστή σε όσους κινούνται ανατολικά, αφού ανήκει στη μεγάλη αδόμητη ζώνη του ανατολικού παραλιακού μετώπου που διατρέχει διαδοχικά τους Δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας, Θέρμης και Θερμαϊκού.

Βρίσκεται δίπλα στις γνωστές κεραίες της ΕΡΤ (και το πολιτιστικό κέντρο ΚΑΠΠΑ 2000 του Δήμου Θερμαϊκού), ανήκει όμως διοικητικά στο Δήμο Θέρμης. Η έκταση είναι πολύ μεγάλη και σε πρώτη φάση αναμένεται να διαμορφωθεί ο χώρος φιλοξενίας στα πρώτα 300 – 400 στρέμματα και εφόσον απαιτηθεί είναι δυνατό να επεκταθεί και στα 700 στρέμματα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Μάλιστα, τις εργασίες, προκειμένου να γίνουν γρήγορα θα εκτελέσει μεγάλη κατασκευαστική εταιρία του δημοσίου, ενώ όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές θα γίνει και ενημέρωση των πολιτών θεσμικά...

Οι άλλοι χώροι

Ήδη στη Θεσσαλονίκη για τους πρόσφυγες λειτουργεί το κέντρο των Διαβατών, αλλά και το λιμάνι, ενώ εντατικά συνεχίζονται οι εργασίες στο παλιό στρατόπεδο «Βογιατζόγλου» στα Λαγκαδίκια.

Όπως είχε γράψει η Voria.gr ο επόμενος χώρος θα είναι στο Δήμο Βόλβης, όπου έγινε αυτοψία στις παιδικές κατασκηνώσεις του Σταυρού και εκλήθη η τοπική δημοτική αρχή, εφόσον δεν επιθυμεί να φιλοξενηθούν εκεί πρόσφυγες να προτείνει άλλο χώρο, που η ίδια θεωρεί κατάλληλο. Ο νέος χώρος προτάθηκε, όπως αναφέρουν οι πηγές της Voria.gr, και θα ανακοινωθεί επισήμως τις επόμενες μέρες, όταν θα αρχίσουν και οι σχετικές εργασίες.

Κέντρο φιλοξενίας ή μετεγκατάστασης προσφύγων αναμένεται να δημιουργηθεί και στα όρια του Δήμου Ωραιοκάστρου και συγκεκριμένα σε στρατόπεδο στον Πεντάλοφο (είχαν προταθεί δυο χώροι τον προηγούμενο μήνα και φαίνεται να προκρίνεται το «Καπετάν Μητρούση»).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογοι χώροι θα προτείνονται κάθε εβδομάδα από την κυβέρνηση, μέσα από μια υπάρχουσα λίστα, αλλά κι από τις προτάσεις που έχουν κληθεί να κάνουν οι Δήμοι. Συγκεκριμένα αναμένεται η ανακοίνωση οχτώ νέων κέντρων κάθε εβδομάδα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.