Skip to main content

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία το πρώτο Film Office της Ελλάδας

Το Film Office θα λειτουργεί ως μεσολαβητής για οπτικοακουστικές παραγωγές - Στη Θεσσαλονίκη Αμερικανοί και Βρετανοί παραγωγοί ταινιών και σειρών

Η έναρξη λειτουργίας του Film Office της Κεντρικής Μακεδονίας, του πρώτου δημιουργείται στη χώρα, ανακοινώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Το Film Office θα λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της αντιπεριφέρειας Τουρισμού και Πολιτισμού και θα αποτελεί ουσιαστικά ένα γραφείο διευκόλυνσης και εξυπηρέτησης οπτικοακουστικών παραγωγών, μία δομή που θα διασυνδέει πόρους (τοπία, ανθρώπους, εξοπλισμό) με παραγωγούς και οπτικοακουστικά projects.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έγινε αναφορά στο σημαντικό ενδιαφέρον για εκπόνηση οπτικοακουστικών παραγωγών και πραγματοποίηση σχετικών επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε, το προηγούμενο διάστημα βρετανοί παραγωγοί τηλεοπτικής σειράς μυθοπλασίας βρέθηκαν στην πόλη, όπως και στη Θράκη, αναζητώντας τόπους γυρισμάτων, τα οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν εντός του 2019. Παράλληλα, εκπρόσωποι των Nu Boyana Film Studios, μέλος του ομίλου Nu Image, στον οποίο ανήκει και η αμερικανική Millenium Pictures, θα έχουν τις επόμενες ημέρες προχωρημένες επαφές με τη διοίκηση της ΠΚΜ ώστε να δημιουργήσουν στούντιο στην πόλη.

«Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε λίγα χρόνια θα καταστεί κέντρο παγκόσμιων κινηματογραφικών παραγωγών», τόνισε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Όπως είπε, η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για να προσελκύσει διεθνείς οπτικοακουστικές παραγωγές, όπως μοναδικά φυσικά και αστικά τοπία, μεγάλη ακτογραμμή, σημαντικούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους (Αμφίπολη, Βεργίνα και Δίον, όπως και τα Συμμαχικά Κοιμητήρια και τα πεδία μαχών του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου), καθώς και ανεπτυγμένες υποδομές μεταφορών και φιλοξενίας.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμη στην πλούσια κινηματογραφική ιστορία της περιοχής, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το πρώτο και μεγαλύτερο της Ελλάδας, ο κινηματογραφικός πολιτισμός της χώρας καλλιεργήθηκε μέσα από την «Κινηματογραφική Λέσχη Τέχνης» που ίδρυσε ο Παύλος Ζαννάς, ενώ η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε τον τόπο από τον οποίο μπήκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη του κριτικού κινηματογραφικού λόγου με τα περιοδικά «Κινηματογραφικά Τετράδια» και «Οθόνη».

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ακόμη πως ο πολιτισμός από κοινού με τον τουρισμό αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες της διοίκησής του. Όπως επεσήμανε, φέτος αυξήθηκαν κατά 300% οι επισκέπτες σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στην Κεντρική Μακεδονία, οι οποίοι εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσουν αυτούς του μαζικού τουρισμού. «Πρέπει να δουλέψουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, καθώς είναι πολλαπλά τα οφέλη από την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών: έσοδα στην τοπική κοινωνία, δημιουργία θέσεων εργασίας και προβολή της περιοχής», ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος, είπε ότι η Κ.Μακεδονία μπορεί να παρουσιάσει μία δυναμική ανάπτυξη στο πεδίο του κινηματογράφου, ώστε να γίνει κόμβος για ταινίες. Στόχος του Film Office, όπως τόνισε, είναι να δημιουργήσει ένα brand name της περιοχής και να συνδράμει στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος συνεργειών στον συγκεκριμένο τομέα. Όπως είπε, το Film Office θα αναλάβει τις εξής αρμοδιότητες: προβολή και προώθηση του προορισμού ως κινηματογραφικού, παραγωγή και διάθεση οπτικοακουστικού διαφημιστικού και προωθητικού υλικού, δημιουργία και διάθεση online βάσεων δεδομένων και καταλόγων για film locations, δημουργία και διάθεση online οδηγών παραγωγών, προβολή του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού, συμμετοχή σε μεγάλα διεθνή film markets ή αντίστοιχα συνέδρια, συνεργασία με παραγωγούς, υπεύθυνους γυρισμάτων και «κυνηγούς τοπίων», ενημέρωση του ντόπιου δυναμικού στον κλάδο των οπτικοακουστικών ΜΜΕ σχετικά με ευκαιρίες απασχόλησης, λειτουργία online portals για επαγγελματίες οπτικοακουστικών ΜΜΕ, δημιουργία ευκαιριών δικτύωσης, χρήση online εργαλείων για την καταγραφή των οπτικοακουστικών project και των σχετικών αδειοδοτήσεων που απαιτούν, άμεση επαφή και συνεργασία με τις παραγωγές που γυρίζονται στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), Πάνος Κουάνης, αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που έχει φέρει το μέτρο του cash rebate στις οπτικοακουστικές παραγωγές (σσ: αφορά την επιστροφή έως 35% για οπτικοακουστικές παραγωγές άνω των 100.000 ευρώ). Όπως είπε, από τον Απρίλιο που τέθηκε σε εφαρμογή το παραπάνω μέτρο, έχουν γίνει γυρίσματα 22 παραγωγών σε όλη την Ελλάδα, που έφεραν επενδύσεις 17,5 εκατ. ευρώ και δημιούργησαν πάνω από 5.500 θέσεις εργασίας. «Θέλουμε να φτιάξουμε μια film friendly χώρα και τα film offices θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Βένια Βέργου, τόνισε ότι η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στον ανταγωνισμό με χώρες του ευρωπαϊκού νότου και της Μεσογείου και το γεγονός ότι αποτελεί μικρογραφία της Ευρώπης λειτουργεί ως συγκριτικό πλεονέκτημα. Η ίδια αναφέρθηκε στο European Location Award που έλαβε φέτος η Κέρκυρα, όπου πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα της δημοφιλούς βρετανικής σειράς The Durrels.

«Επιτέλους ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να αξιοποιήσουμε τον πλούτο της περιοχής μας», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η οποία ευχήθηκε η «γέννα» του Film Office να βγάλει... οκτάδυμα.

Η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό, έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική ημέρα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργειών με την κινηματογραφική βιομηχανία.