Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη έρχεται η διεθνής έκθεση αμυντικού υλικού

Στόχος είναι να αποτελέσει μία μεγάλη διεθνή συνάντηση της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας, δίνοντας σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην πόλη. Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από υποψήφιους εκθέτες, τόνισ
Μια νέα διεθνής εκθεσιακή διοργάνωση έρχεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο τα αμυντικά συμβατικά συστήματα και στόχο να αποτελέσει την απαρχή της αναγέννησης της ΔΕΘ, τόνισε ο πρόεδρος του εθνικού εκθεσιακού φορέα κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, σε συνέντευξη που έδωσε για την ανακοίνωση αυτής της πρωτοβουλίας του. Ο πρόεδρος της ΔΕΘ επεσήμανε ότι ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από υποψήφιους εκθέτες, εκτιμώντας ότι η νέα διοργάνωση θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην πόλη, στην πολύ δύσκολη  συγκυρία, που διανύει η τοπική οικονομία.

Ο κ. Μπακατσέλος  εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλος πρόσφερε την αιγίδα και τη στήριξή του στο  αίτημα του εθνικού εκθεσιακού φορέα της ΔΕΘ να διοργανώσει στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχη  έκθεση με την Defendory International- η οποία δεν θα διοργανωθεί φέτος στην Αθήνα.

Η πρόταση της ΔΕΘ προβλέπει την ανάθεση διοργάνωσης της έκθεσης σε κοινοπρακτικό σχήμα της Helexpo Ελληνικές Εκθέσεις ΑΕ και του Διαβαλκανικού και Παρευξείνιου Επιχειρηματικού Κέντρου (ΔΙΠΕΚ) ΑΕ, που αποτελεί τον επιχειρηματικό βραχίονα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης και θα διοργανώνεται ανά δυο χρόνια.

Η δημιουργία του σήματος και της επωνυμίας της  νέας έκθεσης έχει ανατεθεί σε ειδική εταιρία και ο κ. Μπακατσέλος εκτιμά ότι σε μια εβδομάδα περίπου θα είναι έχουν καταλήξει στο brand. Η λειτουργία της έκθεσης προσδιορίζεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και ενδέχεται να συμπέσει με τους τριήμερους εορτασμούς της πόλης, όπου εκτός από τη στρατιωτική και πολιτειακή ηγεσία που βρίσκεται εκείνες τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, θα φιλοξενεί και ανώτερους αξιωματούχους από ξένες χώρες που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση.

Τονωτική ένεση στην ασθμαίνουσα τοπική αγορά

Ο κ. Μπακατσέλος γνωστοποίησε ότι στη συγκεκριμένη διοργάνωση θα κληθούν να συμβάλλουν με προνομιακούς όρους όλα τα μεικτά επιμελητήρια που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και προτίθενται να διοργανώσουν ομαδικές συμμετοχές των επιχειρήσεων μελών τους. Βέβαια, τόνισε ότι ευπρόσδεκτος θα είναι και οποιοσδήποτε ιδιωτικός ή δημόσιος φορέας που μπορεί να συνεισφέρει με ανοικτούς και ανταγωνιστικούς όρους στη διοργάνωση μιας τέτοιας έκθεσης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης θα τονώσει την διαπιστωμένα μειούμενη εκθεσιακή δραστηριότητα, ενώ παράλληλα η πόλη θα αποκτήσει μια πραγματικά διεθνή έκθεση που θα την καταστήσει κέντρο αναφοράς στο συγκεκριμένο αντικείμενο, στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τον κ. Μπακατσέλο η έκθεση αυτή θα συμβάλλει στην οικονομική τόνωση της αγοράς της πόλης σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι τα οικονομικά μεγέθη είναι μεγάλης κλίμακας. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι στην Defendory ο εκθέτης ενοικίαζε 980 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο θα προσαρμοστεί ανάλογα με τα δεδομένα της αγοράς.

Στην Defendory που διοργανώθηκε τελευταία φορά το 2008 συμμετείχαν περίπου 1000 εκθέτες άμεσοι και έμμεσοι, από τους οποίους οι 500 ήταν βιομηχανίες  από 39 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ κ. Ποζρικίδης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ τόνισε ότι «η πρωτοβουλία μας υλοποιείται σε μια θετική χρονική συγκυρία, αφού η Θεσσαλονίκη που είναι έδρα του Νατοϊκού επιτελείου, το 2012 θα είναι η έδρα της ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. «Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε με τη μάχη που δίνουν οι επιχειρήσεις της περιοχής μας για επιβίωση και τα φάσμα της ανεργίας να πλανάται από πάνω μας, η διοργάνωση της έκθεσης θα δώσει δυνατότητες για την αύξηση της παραγωγικής διαδικασίας σε μονάδες όπως η ΕΛΒΟ ή και μικρότερες σε μέγεθος από αυτήν, αλλά και σε επίπεδο υπηρεσιών όπως στην ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία», τόνισε ο κ. Μπακατσέλος. Επεσήμανε δε ότι η διοργάνωση μπορεί να συνδυαστεί με την προοπτική της ζώνης καινοτομίας και τις ερευνητικές μονάδες, που μπορεί να προσελκύσει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, «τότε το όφελος για την περιοχή μας αυξάνεται γεωμετρικά, υπογράμμισε.

Ήδη ο κ. Μπακατσέλος έχει στείλει επιστολές στους προέδρους του ΔΙΠΕΚ και της Helexpo, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διοργάνωσης, ενώ έχουν γίνει σχετικές ενημερώσεις από τον γενικό διευθυντή της εταιρίας. Τέλος ζήτησε τη στήριξη  αυτής της πρωτοβουλίας της ΔΕΘ από όλους τους φορείς της πόλης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Μπακατσέλος για το αν έχει μηνύματα για συνέχιση της θητείας του στην ηγεσία της ΔΕΘ ΑΕ, είπε χαρακτηριστικά οτι «δεν έχω κανένα μήνυμα. Δεν προσδοκώ τίποτα. Ό,τι κάνω, το κάνω για να πάει μπροστά η πόλη».