Skip to main content

Στο στρατόπεδο Παύλου Μελά η Μενδώνη - Μουσεία τουλάχιστον δύο κτήρια

Στη Θεσσαλονίκη η υπουργός Πολιτισμού, συνάντηση στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά - Μουσεία θα γίνουν τουλάχιστον δύο κτήρια του Μητροπολιτικού Πάρκου

Συνάντηση εργασίας για την πορεία των μελετών σχετικά με τη δημιουργία μουσείων και την αξιοποίηση έξι ακόμη κτηρίων στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά είχε σήμερα στη Μονή Λαζαριστών η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και τεχνικά κλιμάκια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη σε δηλώσεις της, «είμαστε εδώ για να δούμε πώς θα υλοποιηθεί πλέον -αφού υπάρχει ήδη το κονδύλι, το οποίο με την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού έχει διατεθεί ήδη στην εταιρεία- να δούμε πώς θα προχωρήσουν οι μελέτες, τουλάχιστον για τα δύο κτήρια, τα οποία πρόκειται να γίνουν μουσεία και στη συνέχεια θα δούμε το πλάνο υλοποίησης».

Υπενθυμίζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού πως το ένα μουσείο θα αφορά τον μικρασιατικό προσφυγικό ελληνισμό και το δεύτερο τις αρχαιότητες του μετρό Θεσσαλονίκης, η υπουργός ξεκαθάρισε πως ένα μέρος των αρχαιοτήτων θα εκτεθούν στο ένα από τα μεγάλα κτήρια του στρατοπέδου. «Το κτήριο θα γίνει Μουσείο αρχαιοτήτων Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου» ανέφερε, ενώ ερωτηθείσα εάν στο Μουσείο θα εκτεθούν προσωρινά αρχαιότητες από τον σταθμό Βενιζέλου μέχρι την επανατοποθέτησή τους είπε: «Αυτά όλα θα τα δούμε μετά την εξέταση της μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Έχουμε δρόμο ακόμα».

Μιλώντας για την πορεία της ανάπλασης του στρατοπέδου ο δήμαρχος Παύλου Μελά τόνισε πως «είμαστε στη διαδικασία της δημοπράτησης της πρώτης φάσης του έργου, δηλαδή να γίνουν 340 στρέμματα πράσινο, είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το Α2, το κτήριο που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (σ.σ. βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης) και σήμερα οι εργασίες έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση που υπάρχει για τις περαιτέρω μελέτες για έξι ακόμα κτήρια 8.700 τ.μ., μεταξύ των οποίων και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού». Εξέφρασε παράλληλα τις ευχαριστίες του προς την υπουργό, επισημαίνοντας πως έχει θέσει ως στοίχημα τη δημιουργία του μουσείου για τις αρχαιότητες του μετρό αλλά και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που χρηματοδότησε τις μελέτες που θα ακολουθήσουν.

Ως το μεγάλο στοίχημα του δήμου χαρακτήρισε το στρατόπεδο Παύλου Μελά η κ. Πατουλίδου, λέγοντας πως «είμαστε σήμερα εδώ για να δούμε με ποιον ιδανικότερο τρόπο θα απορροφηθούν τα 19 εκατ. ευρώ για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη που εχουν εξασφαλιστεί προκειμένου το στρατόπεδο Παύλου Μελά να μην έχει αυτήν την εικόνα που βλέπουμε, αλλά να ανακατασκευαστεί και να γίνει αυτό το πάρκο που θέλουμε όλοι διακαώς να δούμε».

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Τουρισμού και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ανέφερε πως οι μελέτες για τον περιβάλλοντα χώρο και το κτήριο Α2 έχουν ολοκληρωθεί και τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι δυναμικά να ολοκληρώσουμε το έργο στους χρόνους που απαιτεί το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και ο δήμος».

Αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου

Ερωτηθείσα για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου η κ. Μενδώνη σημείωσε πως το θέμα έχει λήξει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2016, «οπότε οι αρχαιότητες του μετρό θα εκτεθούν στον σταθμό Βενιζέλου».

«Ο σταθμός Βενιζέλου αντιμετωπίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την επιστημονική δεοντολογία. Μη μπερδεύουμε τα πράγματα. Άλλο είναι το Μουσείο Αρχαιοτήτων (σ.σ. στο στρατόπεδο Παύλου Μελά) που αφορά τα κινητά ευρήματα τα οποία έχουν αποκαλυφθεί στις αρχαιολογικές ανασκαφές όλα αυτά τα χρόνια, ο σταθμός Βενιζέλου είναι μία ειδική περίπτωση», είπε.

Ερωτηθείσα ακόμη για τις πρόσφυγες κατά της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων στον σταθμό, που έφτασαν πλέον τις τρεις μετά την προσφυγή τεσσάρων φορέων, η υπουργός δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, υπογραμμίζοντας μόνο πως «όταν τα θέματα είναι στη δικαιοσύνη, αποφαίνεται η δικαιοσύνη».

Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης, Μαρία Αντωνίου, και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.