Skip to main content

Ημερίδα Voria: Στη Θεσσαλονίκη πριν το καλοκαίρι το RSC ΝΑ Ευρώπης

Ενεργειακό κέντρο σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη η Θεσσαλονίκη το αμέσως επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης.

Στην ίδρυση του Περιφερειακού Κέντρου Ενέργειας (RSC) Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη και στις επενδύσεις, που θα υλοποιήσει ο ΑΔΜΗΕ τα επόμενα χρόνια, μέσα από ένα πρόγραμμα 5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2029, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, στη σημερινή ημερίδα της Voria.gr για το ενεργειακό μέλλον της πόλης.

«Μετά τις πολύμηνες προσπάθειες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, πλησιάζει η στιγμή της σύστασης του Περιφερειακού Κέντρου Ενέργειας (RSC) με τη συμμετοχή των Διαχειριστών της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ιταλίας. Το RSC θα ιδρυθεί σε λιγότερο από έναν μήνα και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του πριν το καλοκαίρι. Ήδη, προετοιμάζονται οι εγκαταστάσεις που θα το στεγάσουν», επισήμανε ο κ. Μανουσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη δημιουργία του Περιφερειακού Κέντρου Ενέργειας, η Θεσσαλονίκη θα καταστεί το επίκεντρο της συνεργασίας των Διαχειριστών στη Νοτιανατολική Ευρώπη. «Το νέο RSC θα διασφαλίζει τον εφοδιασμό όλων των γειτονικών χωρών και θα αποτελέσει το επιστέγασμα της κοινής προσπάθειας που γίνεται για βέλτιστη χρήση των ηλεκτρικών δικτύων όλης της Ευρώπης. Η ενίσχυση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, αφενός ενισχύει την ενεργειακή της ασφάλεια αφετέρου ότι δίνει τη δυνατότητα για περισσότερες ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας υπεραξία για όλα τα κράτη της ευρύτερης περιοχής», δήλωσε.

Εξάλλου, το Περιφερειακό Κέντρο Ενέργειας στη Θεσσαλονίκη είναι ένα από τα έξι συνολικά που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και θα συνδεθεί με τα υπόλοιπα.

Διεθνείς διασυνδέσεις

Την επόμενη δεκαετία, τόνισε ο κ. Μανουσάκης, θα κατασκευασθούν σημαντικά έργα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, τα οποία θα συνεισφέρουν σημαντικά στην ενίσχυση των κύριων ενεργειακών διαδρόμων.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των Γραμμών Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400kV που διασυνδέουν τα Συστήματα της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας. Επιπλέον, το Ελληνικό Σύστημα συνδέεται μέσω υποβρυχίου καλωδίου συνεχούς ρεύματος με την Ιταλία.

Την ίδια ώρα, ο Διαχειριστής μελετά, σχεδιάζει και υλοποιεί ένα νέο πλέγμα διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες. Συγκεκριμένα:

-Δεύτερη διασυνδετική γραμμή Ελλάδας -Βουλγαρίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος το οποίο αναμένεται να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σύστημα στις αρχές του 2023. Η κατασκευή στην πλευρά της Βουλγαρίας θα ξεκινήσει άμεσα, τον Μάρτιο, ενώ η κατασκευή στην Ελληνική πλευρά το 2021, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2022 και για τις δύο πλευρές.

-Αναβάθμιση διασύνδεσης Ελλάδας –Βόρειας Μακεδονίας μέσω της Γραμμής Μεταφοράς 400 kV Μελίτη - Μπίτολα. Η εξέταση της σκοπιμότητας αυτού του έργου έχει ενταχθεί στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030. Οι δύο Διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και MEPSO θα αποφασίσουν για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

-Τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας για την ανάπτυξη νέων διασυνδέσεων. Οι τρεις διαχειριστές αποφάσισαν να εντάξουν στο Πανευρωπαϊκό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης ένα νέο έργο, το «EAST BALKAN CORRIDOR», το οποίο περιλαμβάνει δύο νέες Γραμμές 400kV: η μία θα συνδέει την Ελλάδα και την Τουρκία και η δεύτερη την Τουρκία με τη Βουλγαρία.

Στα νησιά

«Και στις εγχώριες διασυνδέσεις, όμως, έχουμε καταρτίσει ένα φιλόδοξο δεκαετές πλάνο. Στο νέο ΔΠΑ 2021-2030 έχουμε εντάξει μια σημαντική νέα νησιωτική διασύνδεση: τα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα συνδεθούν για πρώτη φορά με το ηπειρωτικό σύστημα και, συγκεκριμένα, τη Βόρεια Ελλάδα και την Εύβοια. Με την υλοποίηση και των διασυνδέσεων των Νησιών ΒΑ Αιγαίου, ολοκληρώνεται ένα εμβληματικό project για τη χώρα: ο ενεργειακός εφοδιασμός όλων σχεδόν των ελληνικών νησιών από το ηπειρωτικό σύστημα με αξιόπιστο, ασφαλές και καθαρό τρόπο. Ταυτόχρονα, ο Διαχειριστής αναβαθμίζει τις Γραμμές Μεταφοράς στη Βόρεια Ελλάδα και, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο σχεδιασμό, προβλέπεται η ενίσχυση του Συστήματος 400 kV στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τα έργα αυτά θα επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, και τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο Σύστημα Μεταφοράς, σύμφωνα με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό για απολιγνιτοποίηση και στροφή στις πράσινες μορφές ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανουσάκης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το τρέχον έτος χρονιά-σταθμό για την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Ενέργειας, καθώς φέτος, για πρώτη φορά, η Κρήτη θα διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα.

«Το επόμενο διάστημα θα συμβασιοποιηθεί και το μεγαλύτερο έργο διασύνδεσης στην ιστορία της χώρας, η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής που υλοποιεί η θυγατρική εταιρεία Αριάδνη Interconnection. Η αξιολόγηση των προσφορών για τους Σταθμούς Μετατροπής ολοκληρώνεται και σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση της συνολικής διαδικασίας για τα καλωδιακά τμήματα ώστε να υπογραφούν, χωρίς καθυστερήσεις, οι συμβάσεις του έργου συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Μανουσάκης.

Τρία είναι τα μείζονα οφέλη από την ενεργειακή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα:

-Πετυχαίνουμε μείωση του λογαριασμού ρεύματος.

-Καλύπτουμε ενεργειακές ανάγκες νησιών ειδικά το καλοκαίρι.

-Βελτιώνουμε σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νησιών που συνδέεται και με το τουριστικό προϊόν.

Ο κ. Μανουσάκης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων αναβάθμιση των υφιστάμενων γραμμών στη Β. Ελλάδα, ενίσχυση του συστήματος σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ στο σύστημα ενέργειας της χώρας.

«Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και καθώς η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση προσπαθεί να διαδρματίσει κομβικό ρόλο στην ενέργεια στην περιοχή. Υπάρχει ένα πρόγραμμα επενδύσεων 5 δισ. ευρώ για τη δεκαετία 2020 – 2029, που υλοποιούμε», τόνισε.

Σε ερώτηση για πράσινη ανάπτυξη και την καθαρή ενέργεια, ο κ. Μανουσάκης επισήμανε ότι οι Διαχειριστές θα εμπλακούν στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, στην ηλεκτροκίνηση και στα αιολικά συστήματα ΑΠΕ εντός θάλασσας και αλλού, μεγαλώνοντας σημαντικά το πράσινο κομμάτι της ενέργειας που διαχειρίζονται.