Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Μητσοτάκης για το βραβείο «Θεοφανώ»

Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην τελετή απονομής στο μνημείο της Ροτόντας. Μέσω τηλεδιάσκεψης το μήνυμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τιμήσει έναν νέο θεσμό, το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην τελετή απονομής που θα γίνει στις 18.30 στο μνημείο της Ροτόντας.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ERASΜUS.

Στην απονομή θα απευθύνει ομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δεν θα παρευρεθεί λόγω της αυτοαπομόνωσης στην οποία τέθηκε μετά την επαφή της με κρούσμα κορωνοϊού. Το βραβείο θα παραλάβει εκ μέρους της ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η πρώτη απονομή του ευρωπαϊκού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα τιμήσει το πρόγραμμα Erasmus σε μια εντυπωσιακή τελετή στη Ροτόντα.

Η πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση του βραβείου αυτού δεν ξεκινάει από την Ελλάδα αλλά από την ίδια την Ευρώπη και την ιδέα του φιλέλληνα Χέρμαν Βαν Ρομπέι, πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου και προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξήγησε ο Σταύρος Ανδρέαδης, πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ καθώς και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος στη συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα ενόψει της τελετής.

Το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά μία ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχία. Είναι το πρόγραμμα που έδωσε τα τελευταία 33 χρόνια, σε περισσότερους από εννέα εκατομμύρια νέους, τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά και να κατανοήσουν καλύτερα τις διαφορετικές κουλτούρες που συνθέτουν την πολιτισμική ενότητα της Ευρώπης.