Skip to main content

Ιός Δυτικού Νείλου: Στη Θεσσαλονίκη και τα τέσσερα νέα κρούσματα - Περιοχές και ηλικίες

Και τα τέσσερα περιστατικά νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία, ενώ οι εκτιμώμενοι δήμοι έκθεσης είναι οι Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Δέλτα και Χαλκηδόνος

Τέσσερα νέα κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ όλα ανιχνεύτηκαν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. 

Όπως ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι τις 19 Ιουλίου και ώρα 14.00πμ έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί τέσσερα εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, όλα με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα). Μάλιστα, σημειώνεται πως δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.

Και τα τέσσερα περιστατικά νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής, με ένα εκ των οποίων να παραμένει και τρία να έχουν λάβει εξιτήριο. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι εκτιμώμενοι δήμοι έκθεσης είναι οι Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Δέλτα και Χαλκηδόνος και οι ηλικίες των κρουσμάτων είναι 65 έως 78 ετών.

Κατά το τρέχον διάστημα, οι επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές στην επικράτεια περιλαμβάνουν 8 δήμους από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης (Δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Χαλκηδόνος, Κορδελιού – Ευόσμου, Θέρμης, Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου) και 1 δήμο από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (Δήμος Τεμπών).

Η μετάδοση και τα συμπτώματα

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (κάτω από το 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.