Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψουν οι «Μέρες Οχυρών 2019»

Στη Θεσσαλονίκη ταξιδεύουν οι «Μέρες Οχυρών» με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και τη διάσωση και ανάδειξη των θρυλικών οχυρώσεων

Μετά την Αλεξανδρούπολη και την Αθήνα, οι «Μέρες Οχυρών» «ταξιδεύουν» στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και τη διάσωση και ανάδειξη των θρυλικών οχυρώσεων της «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που έγραψαν τη δική τους ιστορία στη διάρκεια του Β΄ Π.Π.

Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ στις Σέρρες.

To  1941, όταν η Ευρώπη βυθιζόταν όλο και περισσότερο στη δίνη του Β΄ Π.Π., ένα οχυρό από μπετόν και χάλυβα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα όχι μόνο δεν καταλήφθηκε από τους Γερμανούς εισβολείς, αλλά τους ανάγκασε να το παρακάμψουν, κερδίζοντας άξια τον θαυμασμό των Συμμάχων και την αναγνώριση του εχθρού.

Ιστορικοί και ερευνητές θα παρουσιάσουν γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες όχι μόνο για το πως η φρουρά του Ρούπελ ανάγκασε τους Γερμανούς εισβολείς να το παρακάμψουν το 1941, αλλά και μοναδικές ενδιαφέρουσες πτυχές της κατασκευής του έργου, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο της «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Συγκεκριμένα :

Γεώργιος Πολύχρους (κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ) : “Ρούπελ : 1914 – 1941». Η πολυτάραχη ιστορία του συγκροτήματος από το 1914 – και το οχυρό του Α’ Π.Π. στο ίδιο σημείο- έως τη γερμανική επίθεση του 1941.

Νίκος Γκιρμπάτσης (στρατιωτικός & συγγραφέας) : «Το Οχυρό Ρούπελ παραμονές του Β΄ Π.Π». Ο συγγραφέας μας παρουσιάζονται άγνωστες πτυχές του συγκροτήματος του Ρούπελ, αποτέλεσμα της πολυετούς έρευνας του στην περιοχή, που εντυπωσιάζουν.

Κωνσταντίνος Τοκμακίδης (Καθηγητής τμήματος Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ) : «Τρισδιάστατη αποτύπωση πολεμικού οχυρού στο Ρούπελ». Για ΠΡΩΤΗ φορά θα παρουσιαστεί στο κοινό, τρισδιάστατη απεικόνιση του οχυρού «Εξόδου» του συγκροτήματος Ρούπελ , που «σκαναρίστηκε» ψηφιακά.

Κωνσταντίνος Λαγός (Ιστορικός) : «Η επίθεση στο Ρούπελ μέσα από γερμανικά δημοσιεύματα στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». O ιστορικός παρουσιάζει πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ εποχής των γερμανικών εφημερίδων, για την επίθεση στην «Γραμμή Μεταξά».

Τέλος, ο δημοσιογράφος και μέλος της Κοιν.Σ.Επ. Αγκιστρο Δράση Παναγιώτης Σαββίδης, θ’ αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, σε συνεργασία με το σωματείο ΣΤΕΝΩΠΟΣ Οχυρώσεις Μπέλλες – Αγκίστρου, τον δήμο Σιντικής, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ.α, για την προώθηση και την ανάδειξη του οχυρού Ρούπελ, μεταξύ των οποίων και η διοργάνωση του κορυφαίου φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β΄ Π.Π στην Ελλάδα «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» (10-12/5/2019)

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με θέμα τη συμβολή του Μηχανικού στην οχύρωση της Παραμεθόριας Ζώνης (1935-1940), ενώ θα παρουσιαστεί τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο του οχυρού Ανατολικοί Προφήτες του συγκροτήματος Ρούπελ.

Οι «Μέρες Οχυρών 2019» πραγματοποιούνται για τρίτη συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία του Σωματείου “Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου” και της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση στις Σέρρες, με την υποστήριξη του Δήμου Σιντικής και του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.