Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό Αγ. Δημητρίου η Σακελλαροπούλου - Οι εκδηλώσεις

Την πρώτη της επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Δείτε το πρόγραμμα.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη Δευτέρα, ανήμερα του εορτασμού του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και της απελευθέρωσης της πόλης πριν από 108 χρόνια.

Η κ. Σακελλαροπούλου, που θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα παραστεί στην επίσημη δοξολογία στον ναό του Αγίου Δημητρίου στις 13:00 που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών ενώ στις 18:00 θα επισκεφτεί το ΥΜΑΘ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, θα υποδεχθεί στο Διοικητήριο την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα την ξεναγήσει στο Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Κτηρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18.00 μ.μ. σύμφωνα με όσα ορίζουν οι υγειονομικές διατάξεις λόγω της πανδημίας.

Το Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο Δημόσιο κτήριο της πόλης το οποίο στεγάζει υπηρεσίες και έχει διαμορφωθεί σε αυτό ειδικός εκθεσιακός χώρος (μόνιμη έκθεση) στον οποίο παρουσιάζονται σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι σήμερα.

Το κτήριο του Διοικητηρίου κατασκευάστηκε τα τέλη του 19ου αιώνα από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Πέραν της αρχιτεκτονικής του αξίας χαρακτηρίζεται από την ιστορικότητά του, αφού σε αυτό έλαβαν χώρα γεγονότα τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη πολιτική και διοικητική ιστορία της πατρίδας μας, όπως η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, η λειτουργία Υπουργείου Βορείου Ελλάδος και άλλα.

Το ιστορικό κτήριο του ΥΜΑΘ αποτελεί σημείο τουριστικής αναφοράς, καθώς οι επισκέπτες του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης γίνονται κοινωνοί της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής του κτηρίου.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: 

ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10

- 11.00: Λιτάνευση στο εσωτερικό του ναού του Αγίου Δημητρίου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 26/10

- 08.00: Επίσημη έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο

- 13.00: Επίσημη Δοξολογία στο ναό του Αγίου Δημητρίου, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η Δοξολογία θα τελεσθεί κεκλεισμένων των θυρών και με την αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία από τη διασπορά του κορωνοιού Covid-19.

ΤΡΙΤΗ 27/10

-10.00: Κατάθεση στεφάνων από τη μαθητιώσα νεολαία στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

- 12.30: Στέψη των μνημείων, των προτομών και των ανδριάντων των ηρώων από τη μαθητιώσα νεολαία.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28/10

-10.30: Κατάθεση στεφάνου από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.