Skip to main content

Έπιασε Θεσσαλονίκη το επιβλητικό αντιτορπιλικό «USS McFaul» (φωτο+vid)

Στον Θερμαϊκό Κόλπο έφτασε το εντυπωσιακό αντιτορπιλικό «USS McFaul (DDG 74)» του 6ου στόλου των ΗΠΑ - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Ανοιχτά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης αγκυροβόλησε χθες το αντιτορπιλικό «USS McFaul (DDG 74)» του 6ου στόλου των ΗΠΑ.

Το πολεμικό πλοίο έχει λάβει μέρος σε 25 αποστολές ανά τον κόσμο, η τελευταία εκ των οποίων ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

 

Κατασκευάστηκε το 1998 από τη ναυπιγική βιομηχανία Ingalls στη Pascagoula του Μισισιπή. Η επιχειρησιακή του δυνατότητα το καθιστά έναν από τους καταστροφείς κατηγορίας Arleigh Burke του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών. Διαθέτει, μεταξύ άλλων, εξελιγμένο αντιπυραυλικό σύστημα το οποίο μπορεί να εντοπίσει και να εξουδετερώσει αποτελεσματικά πυραύλους. 

Ζυγίζει 9.000 τόνους, έχει μήκος 150 μέτρα και φέρει πλήρωμα 330 ατόμων, εκ των οποίων οι 30 είναι αξιωματικοί. Μάλιστα, το πλήρωμα στελεχώνουν στην πλειοψηφία τους νέοι ηλικίας 18-24 ετών.

Η ονομασία του αντιτορπιλικού αποδίδεται στον Αμερικανό βατραχάνθρωπο Ντόναλντ Μακφόλ, ο οποίος στις 18 Δεκεμβρίου 1989 σκοτώθηκε σε ηλικία 32 ετών κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στον Παναμά.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα είναι ένας από τους ισχυρούς συμμάχους των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας. Ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο όπου οι προκλήσεις είναι μεγάλες, οι ισχυρές συμμαχίες κάνουν τη διαφορά» τόνισε κατά την ξενάγηση δημοσιογράφων στο πλοίο ο διοικητής Ράστι Ουίλιαμσον.

Το αμερικανικό πολεμικό κλοιό θα παραμείνει στην πόλη για λίγες ακόμη ημέρες και έπειτα θα συνεχίσει το ταξίδι της επιστροφής για τη ναυτική βάση του Νόρφολκ, Βιρτζίνιας.