Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Οδησσού

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Οδησσού μεταφέρεται -λόγω πολέμου- στη Θεσσαλονίκη - «Η μουσική το δικό μας όπλο απέναντι στον πόλεμο»

«Η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα βοηθούν το Odessa Classics να επιβιώσει αυτή τη δύσκολη χρονιά», τόνισε, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Oυκρανός πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Alexey Botvinov, ο οποίος ευχαρίστησε για τη φιλοξενία την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς και νομίζω ότι είναι σημαντικό φίλοι να βοηθούν φίλους σε δύσκολες καταστάσεις», σημείωσε και έκανε λόγο για ανεκτίμητη χειρονομία που δε θα ξεχάσουν ποτέ.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Οδησσού μεταφέρεται -λόγω πολέμου- στη Θεσσαλονίκη, ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Οδησσό πριν από τον πόλεμο, ενώ τα έσοδα από την εναρκτήρια συναυλία - στις 9 - και τη συναυλία λήξης, στις 13 Ιουνίου, θα διατεθούν στον Ερυθρό Σταυρό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.

«Η βία δεν κατάφερε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία να κατισχύσει της Τέχνης. Δεν θα το επιτρέψουμε ούτε και σήμερα. Εύχομαι να είναι πρώτη και τελευταία φορά που το Φεστιβάλ Κλασικής μουσικής της Οδησσού αναζητά αλλού στέγη», τονίζει σε μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, και συμπληρώνει ότι: «Η Οδησσός φιλοξένησε την ελληνική διανόηση και αποτέλεσε τη μήτρα της παλιγγενεσίας του Ελληνικού Έθνους. Δύο αιώνες αργότερα, που η Ουκρανία μάχεται για την ελευθερία της, η Ελλάδα ανταποδίδει τη φιλοξενία για να διατηρηθεί ζωντανό ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά της κεφάλαια. Προσδοκούμε στην επιστροφή της ειρήνης για να παρακολουθήσουμε το 2023 το Φεστιβάλ στην Οδησσό».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, υπογράμμισε ότι «ο πολιτισμός μπορεί να δείξει ότι θέλουμε ειρήνη, μουσική και αγάπη. Θέλουμε απλά να είμαστε ανεξάρτητοι και χαρούμενοι», είπε, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δε θα είναι η τελευταία συνεργασία ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ελλάδα.

Για τον βαρύτονο Αμερικανό Thomas Hampson, το σημαντικό με τη μεταφορά του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη είναι ότι «δίνει κουράγιο το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει σε αυτές τις συνθήκες. Η μουσική επιβιώνει, η ομορφιά του ανθρώπινου πνεύματος κερδίζει», σημείωσε ο Hampson, ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή καλλιτέχνες, βραβευμένος μεταξύ άλλων με βραβείο Grammy, 5 βραβεία Edison και το Grand Prix du Disque.

Η μουσική όπλο απέναντι στον πόλεμο

«Η μουσική μας ενώνει, στέκεται πάνω από όλα τα προβλήματα», σημείωσε με τη σειρά του ο Γεώργιος Ιούλιος Παπαδόπουλος, διευθυντής του Κρατικού Ωδείου, φορέα που επέλεξε το ΥΠΠΟ να φιλοξενήσει τη διοργάνωση. Το Φεστιβάλ Οδησσού στη Θεσσαλονίκη υλοποιείται με τη συνεργασία του Κρατικού Ωδείου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Πέρα από το συμβολισμό της διοργάνωσης του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και όταν το κάνουμε πετυχαίνουμε σπουδαία πράγματα», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΘ, Χρίστος Γαλιλαίας και ευχήθηκε στο μέλλον το Φεστιβάλ να επιστρέψει στην Οδησσό «εκεί όπου πρέπει να είναι», όπως τόνισε.

«Το δικό μας όπλο απέναντι στον πόλεμο, υπέρ της ειρήνης είναι η μουσική», τόνισε από την πλευρά της η καλλιτεχνική διευθύντρια της ΚΟΘ Ζωή Τσόκανου, η οποία μιλώντας για τον Thomas Hampson, είπε ότι τον έχει ακούσει σε πολλές συναυλίες στην Ευρώπη και την Αμερική και δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι κάποια στιγμή θα βρίσκονταν μαζί πάνω στην ίδια σκηνή.
Η εναρκτήρια συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου στην Αίθουσα «Φίλων της Μουσικής» (Μ1) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 21:00, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης να συμπράττει με τον Τhomas Hampson και τον Alexey Botvinov.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Odessa Classics 2022 είναι διαθέσιμο στο: https://www.odessaclassicsthessaloniki.gr 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ