Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη ξεκινά το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιων Νέων

Πρόκειται για τον πρώτο δήμο της χώρας όπου θα λειτουργήσει Δημοτικό Συμβούλιο για νέους, το οποίο θα αποτελείται από 49 τακτικά μέλη.

Δημοτικό Συμβούλιο Νέων συγκροτεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, δίνοντας στη νεολαία πρωταγωνιστικό ρόλο για θέματα που αφορούν τη γειτονιά τους, την πόλη τους.

Πρόκειται για τον πρώτο δήμο της χώρας όπου θα λειτουργήσει Δημοτικό Συμβούλιο για νέους, το οποίο θα αποτελείται από 49 τακτικά μέλη.

«Είναι μια πρωτοβουλία που ήρθε ως αποτέλεσμα από την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014. Όσο πιο πολύ βήμα δώσουμε στους νέους, τόσο τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Η Ελλάδα είναι γεροντοκρατούμενη και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Η συμμετοχή στα κοινά είναι πάρα πολύ σημαντική και είναι απαραίτητο για να βελτιωθεί η κοινωνία», τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Όπως υπογράμμισε, «οι νέοι είναι πιο ευαίσθητοι και ξεσπούν με βία λόγω καταπίεσης. «Μη κοιτάτε που έχουμε και χούλιγκανς, πάντοτε θα υπάρχουν και αυτοί που πάνε στα γήπεδα και τους μακεδονομάχους και κακοπληροφορημένους. Εάν αναλάβουν πρωτοβουλίες που δεν είναι βίαιες, τότε θα πράγματα θα είναι καλύτερα», σημείωσε.  

«Μέσα από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, η νεολαία θα μάθει και πως λειτουργούν οι θεσμοί και ποιες διαδικασίες υπάρχουν. Γιατι πολλές φορές λένε γιατί δεν γίνεται αυτό, αλλά θα αντιληφθούν ότι υπάρχουν λόγοι», σημείωσε η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ Μαρία Πασχαλίδου.

Οι διεργασίες ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς, Παυσανία Παπαγεωργίου.

Όσοι νέοι από 15- 30 ετών ακόμα και φοιτητές θέλουν να συμμετάσχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων μπορούν να καταθέσουν αίτηση στο Μητρώο. Όπως ανέφερε ο Γρηγόρης Καραϊτίδης, ο οποίος συμμετέχει στην όλη διαδικασία, οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν έως 15 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια θα γίνουν τρία workshop για να ενημερωθούν οι νέοι για τις διαδικασίες και στη συνέχεια θα γίνει η κλήρωση για όσους θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο. Η πρώτη Σύνοδος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου και η δεύτερη Μάρτιο με Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον Βασίλειο Βούρα, τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων θα κατατίθενται από τους ίδιους και θα αφορούν τόσο τη νεολαία όσο και τη Θεσσαλονίκη.  

Οι αποφάσεις του θα έχουν εισηγητικό χαρακτήρα για τη Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ) ενώ οι αποφάσεις τους θα ανακοινώνονται και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, με το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων η ΚΕΔΗΘ τρέχει τις διαδικασίες για τον Συμμετοχικό Προϋπολογισμο. Η πρωτοβουλία συντάσσεται στην Εθνική Στρατηγική «Νεολαία 2017-2027».