Skip to main content

Στη Βουλγαρία για τον IGB ο Τσίπρας πριν την ομιλία στη Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εκδήλωση για τη θεμελίωση του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου.

Στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας θα ταξιδέψει αύριο, πριν την προεκλογική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, θα παρευρεθεί στην εκδήλωση για τη θεμελίωση του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).

Ο αγωγός αναμένεται να είναι έτοιμος και να λειτουργεί κατά τις πρώτες παραδόσεις αερίου που θα γίνουν από το Σαχ Ντενίζ μέσω του TAP, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2020.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση αυτή περιλαμβάνει επιδότηση από το πρόγραμμα ΕΒΡ, το ΕΣΠΑ Βουλγαρίας αλλά και χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που έχει εξασφαλίσει με εγγύηση του Βουλγαρικού Δημοσίου η ΒΕΗ και θα εισφερθεί στην ICGB.

Ο IGB, ως γνωστόν, όπως αναφέρει το energyin.gr, μπορεί να «ταιριάξει» πολύ καλά με το έργο του LNG της Αλεξανδρούπολης, ενώ τα δύο αυτά σχέδια μαζί με τον ΤΑΡ έχουν τα φόντα να αναβαθμίσουν σημαντικά την ενεργειακή και γεωπολιτική θέση της χώρας μας με αιχμή του δόρατος το φυσικό αέριο.