Skip to main content

Στη Βουλή η ατάκα Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας

Η Συμφωνία των Πρεσπών θρέφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αναφέρει σε ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου.

Τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων που εξακολουθεί να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της εξωτερικής πολιτικής του γειτονικού κρατιδίου, καταγγέλλει με ερώτησή του στη Βουλή ο Θεόδωρος Καράογλου, μετά την προκλητική, όπως τη χαρακτηρίζει, δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ότι μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών η δήθεν «Μακεδονική» γλώσσα είναι πολύ πιθανό να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία.

Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας καλεί τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας «να απαντήσουν δημόσια στο αν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στην εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

«Το νέο εθνικό αφήγημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού περί “Μακεδονίας” του Αιγαίου επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο τους έντονους προβληματισμούς που έχει διατυπώσει εξ αρχής η ΝΔ για το πόσο εθνικά ζημιογόνα είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό διότι ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό του γειτονικού κρατιδίου», σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Καράογλου.

Επίσης στηλιτεύει τα αργά αντανακλαστικά, αλλά και την «περίεργη σιωπή» που επέδειξε η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία «αντί να αντιδράσει με τον πλέον δυναμικό τρόπο στην άκρως προκλητική δήλωση του κ. Ζάεφ, ο οποίος εγείρει μείζον εθνικό θέμα, επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα μέσω μιας άνευρης τοποθέτησης η οποία δεν θέτει ξεκάθαρες “κόκκινες” γραμμές από την πλευρά της Ελλάδας».

Με την ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Καράογλου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, θέτει στην κυβέρνηση τέσσερα ερωτήματα:

1) «Με τη σιωπή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναγνωρίζει την ύπαρξη δήθεν «Μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, ζήτημα που θέτει ο κ. Ζάεφ;
2) Η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει τη διδασκαλία της δήθεν «Μακεδονικής» γλώσσας στα ελληνικά σχολεία;
3) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν ώστε να καταστήσουν σαφές στα Σκόπια, αλλά και στη διεθνή κοινή γνώμη, ότι δεν τίθεται ζήτημα ύπαρξης δήθεν «Μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα;
4) Ποιες αλλαγές σχεδιάζει η κοινή επιτροπή Ελλάδας-Σκοπίων στα βιβλία ιστορίας των δυο χωρών;»