Skip to main content

Στη Βουλή η αθρόα έκδοση βουλγαρικών διαβατηρίων σε Σκοπιανούς

Το φαινόμενο της εκτεταμένης έκδοσης βουλγαρικών διαβατηρίων σε πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας παρατηρείται σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ανησυχία έχει προκληθεί στη γειτονική Βουλγαρία όπου έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο χιλιάδες υπήκοοι της Βόρειας Μακεδονίας να προχωρούν σε διαδικασία έκδοσης βουλγαρικού διαβατηρίου, με αδιαφανείς διαδικασίας.

Το συγκεκριμένο θέμα έφερε στο ελληνικό κοινοβούλιο με ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος που επικαλέστηκε δημοσίευμα βουλγαρικού ιστοτόπου όπου γίνεται λόγος για 45.000 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που πραγματοποίησαν αίτηση για βουλγαρική υπηκοότητα, δηλώνοντας ότι διαμένουν σε ένα διαμέρισμα κάποιας οδού της Σόφιας

«Στο παρελθόν, δε, Δήμαρχος πόλης της Βουλγαρίας είχε δηλώσει ότι 82.000 άτομα είχαν επίσης, δηλώσει συγκεκριμένη διεύθυνση στην πόλη του. Έτσι η βουλγάρικη Κυβέρνηση αποφάσισε να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων για την έκδοση αυτών των διαβατηρίων και να εγείρει ποινικές κατηγορίες εις βάρος τους, γιατί επέτρεψαν σε κατοίκους των Σκοπίων να διεκδικήσουν βουλγάρικη υπηκοότητα και να γίνουν κάτοχοι βουλγάρικου διαβατηρίου», επισήμανε ο κ. Βελόπουλος.

Ο ίδιος συμπεραίνει ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, τους οποίους ο κ. Βελόπουλος αποκαλεί «ψευτομακεδόνες» προχωρούν σε αυτή την κίνηση  είτε λόγω της καταγωγής τους, θεωρώντας ότι είναι Βούλγαροι, είτε προκειμένου να κινούνται ως Βούλγαροι υπήκοοι χώρας μέλους της Ε.Ε. στην Ε.Ε., εξαπατώντας συστηματικά το Βουλγάρικο κράτος, επί σειρά ετών.

Μάλιστα κάνει λόγο για εγκατάσταση στη χώρα μας ορισμένων εξ αυτών που έχουν διαβατήριο Βουλγαρίας, λέγοντας ότι ενδεχομένως να δημιουργήσουν «ψευτομακεδονικό θύλακα» και να ζητήσουν δικαιώματα ως μειονότητα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ζητά από τον υπουργό να μάθει εάν αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ στα σύνορα της χώρας είχαν αντιληφθεί τέτοιες περιπτώσεις διαβατηρίων και εάν κατέσχεσαν κάποια από αυτά.