Skip to main content

Στη Βουλή η μάχη των πολιτικών αρχηγών για το εργασιακό

Κορυφώνεται στη Βουλή η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο - Το βράδυ θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία

Με την σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να κορυφωθεί η κοινοβουλευτική μάχη για το εργασιακό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις σε συνδυασμό με διατάξεις που ήδη έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και αφορούν μείωση της φορολογίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση θέσεων εργασίας κ.α. στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις. Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει και στην εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που θα λειτουργήσει ως αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Από την άλλη πλευρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αναβαθμίσει την κριτική του κόμματός του καθώς κατά την διήμερη συζήτηση που προηγήθηκε περιορίστηκε σε μάχες οπισθοφυλακής με ξεπερασμένες αναφορές σε «νομοσχέδιο έκτρωμα» και «οδοστρωτήρα». Η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν θυμίζει «μητέρα των μαχών» που είχε προαναγγείλει η Κουμουνδούρου καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι αδυνατεί να συνεγείρει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Υπο αυτά τα δεδομένα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοιχήθηκαν πίσω από το ΚΚΕ «παπαγαλίζοντας» ακόμα και γνωστά συνθήματα του Περισσού.

Σφοδρή κριτική στις προωθούμενες διατάξεις αναμένεται να ασκήσει και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επισημαίνοντας ότι ο νόμος Χατζηδάκη έρχεται να «ξηλώσει» το προστατευτικό πλαίσιο των εργαζόμενων που θεσπίστηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επαναλάβει ότι οι προωθούμενες διατάξεις συντάχθηκαν καθ υπόδειξη του ΣΕΒ ενώ επίθεση αναμένεται να εξαπολύσουν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γγ του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία επι του συνόλου των άρθρων. Το σχετικό αίτημα έχουν καταθέσει οι βουλευτές της πλειοψηφίας προκειμένου το σύνολο των κομμάτων να λάβει καθαρή στάση για τις προωθούμενες διατάξεις.

Πηγή: Πρώτο Θέμα