Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020
x

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ

Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει για άλλη μια φορά η λίμνη Κορώνεια δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», τονίζουν δύο βουλευτές του ΚΚΕ

Στη Βουλή στέλνουν το περιβαλλοντικό πρόβλημα της λίμνης Κορώνειας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, οι δύο βουλευτές σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι «η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει για άλλη μια φορά η λίμνη Κορώνεια δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία"».

«Οι εικόνες ντροπής, με τα χιλιάδες ξεβρασμένα ψάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η εδώ και δεκαετίες οικολογική υποβάθμιση της λίμνης είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που σχεδίασαν και υλοποίησαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης», προσθέτουν. 

Και ερωτούν σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα στη βάση πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων για τη λίμνη και επικαιροποιημένων μελετών, όπως: Εργασίες εξυγίανσης του πυθμένα της λίμνης, ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Λαγκαδά, συντήρηση των έργων εμπλουτισμού της λίμνης, που δεν δημιουργούν πρόβλημα στη γειτονική λίμνη Βόλβη, υλοποίηση βασικών εγγειοβελτιωτικών έργων, εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης, καμιά αλλαγή χρήσης γης κ.ά.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Εικόνες περιβαλλοντικής καταστροφής παρατηρούνται στις όχθες της λίμνης Κορώνειας στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, καθώς η στάθμη του νερού της έχει κατέβει πλέον δραματικά, φτάνοντας στα 60 εκατοστά στα βαθειά, αποκαλύπτοντας χιλιάδες νεκρά ψάρια σε προχωρημένη σήψη.

Να θυμίσουμε ότι το πρόβλημα  της περιβαλλοντικής υποβάθμισης στην Λίμνη Κορώνεια, που προστατεύεται από τις διεθνείς συνθήκες «Ramsar» και «Natura 2000», ήταν ορατό από το 1990 και τελικά έγινε γεγονός  το 1995. Το πρώτο Σχέδιο για την αποκατάσταση της λίμνης, Master Plan Ι (1999-2002), που στοίχισε περίπου 1.1 δις δρχ. και χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. απορρίφθηκε και  δρομολογήθηκε η επιβολή  πρόστιμου 100.000 €/ ημέρα.

Έτσι την περίοδο 2003-2004 η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης (ΝΑΘ) επεξεργάσθηκε, με ομάδα επιστημόνων, νέο σχέδιο (Master Plan ΙΙ), που εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2005 από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την  απόφαση Ε(2005) 5779/19-12-2005.

Το 2006 η ΝΑΘ συνυπόγραψε με τα Υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την τέως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  το Δήμο Λαγκαδά και τον Φορέα Διαχείρισης των Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, την προγραμματική σύμβαση με τα 21 υποέργα/δράσεις του Master Plan ΙΙ.

Να σημειώσουμε σχετικά ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε απάντηση του προς την Βουλή  (16-1-2018   Αρ. Πρωτ. 3491 Σχετ. 3511) σχετικά με την περιβαλλοντική αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας  διαβεβαίωνε, ανάμεσα σε άλλα, και τα εξής:

«Όπως προκύπτει από τη διερεύνηση της σημερινής κατάστασης, η πλειοψηφία των έργων/δράσεων έχει ολοκληρωθεί ενώ για 2 δράσεις, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και τις διαμορφωμένες συνθήκες στη περιοχή, δεν απαιτείται η συνέχισή τους. Οι δύο αυτές δράσεις που έχουν απαλειφτεί στο επικαιροποιημένο Master Plan (δηλ. το Master Plan ΙΙ) είναι:

Η δράση 8 (συλλογικό αρδευτικό δίκτυο), η οποία δεν υφίσταται πλέον λόγος υλοποίησης της και μετά η λίμνη διατήρησε σχεδόν σταθερή ποσότητα νερού ενώ, όπως προαναφέρθηκε, αξιοσημείωτο είναι ότι η στάθμη της λίμνης δεν μειώθηκε ιδιαίτερα ούτε κατά την τελευταία αρδευτική περίοδο.

Η δράση 11 (λιμνοδεξαμενές ωρίμανσης), η οποία στερείται σκοπιμότητας λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι σήμερα δεν παράγονται υγρά βιομηχανικά αλατούχα απόβλητα γιατί τα βαφεία δεν λειτουργούν, δεν υφίσταται πλέον λόγος υλοποίησης της, καθώς δεν προκαλείται ρύπανση από υγρά βιομηχανικά αλατούχα απόβλητα στη Λίμνη Κορώνεια.

Συμπερασματικά, οι 21 δράσεις που περιλαμβάνονταν στο αρχικό Master Plan (πλην των δράσεων 8 και 11 που κρίνονται πλέον ως μη αναγκαίες) έχουν ολοκληρωθεί και έχουν συμβάλει στην καλή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η λίμνη.

Οι στόχοι του Master Plan έχουν σήμερα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως δείχνουν τα δεδομένα και οι συνεχείς παρατηρήσεις του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κορώνειας και του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων, στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Παρακολούθησης των Επιφανειακών και Υπογείων Υδάτων της χώρας με σημαντική βελτίωση στη ποσότητα και ποιότητα του νερού αλλά και στην οικολογική κατάσταση. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των προαναφερθέντων φορέων, έγινε πρόταση από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων προς την Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2017, να θεωρηθεί το Master Plan περατωμένο λόγω ολοκλήρωσης των δράσεων».

Οι παραπάνω, όμως, διαβεβαιώσεις καταρρίπτονται από την αμείλικτη πραγματικότητα. Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει για άλλη μια φορά η λίμνη Κορώνεια δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Οι εικόνες ντροπής, με τα χιλιάδες ξεβρασμένα ψάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η εδώ και δεκαετίες οικολογική υποβάθμιση της λίμνης είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που σχεδίασαν και υλοποίησαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Τελικά τα πολυδάπανα Master Plan διάσωσης της Κορώνειας αποδείχτηκαν στην πράξη μόνο «η χαρά των εργολάβων» που εκτέλεσαν τα έργα τους, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμη καθοριστεί  ποιος φορέας  θα έχει την  ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας όλων των τεχνικών έργων που έχουν κατασκευαστεί. Ταυτόχρονα, πολλά ερωτήματα εγείρονται από τους ειδικούς επιστήμονες της χώρας για την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις αυτών των έργων καθώς και για την αιτιολογία των αρμόδιων για το νέο μαζικό θάνατο των ψαριών στη λίμνη (ανομβρία και υψηλές θερμοκρασίες). Αντίθετα με την αιτιολογία αυτή (μια ακόμη εκδοχή του «φταίει ο κακός ο καιρός μας»), έρευνα του πιο πάνω επιστημονικού δυναμικού τεκμηριώνει κακή οικολογική ποιότητα νερού με υπέρμετρη αύξηση επιβλαβών ειδών φυτοπλαγκτού.

Την ίδια ώρα παραμένει ανεπαρκής η διαχείριση των αστικών λυμάτων του δήμου Λαγκαδά, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας επιβάρυνσης της λίμνης.

Αναδεικνύεται, και στην περίπτωση της λίμνης Κορώνειας, πως η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με αποκλειστικά κρατική και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, που θα αφορά στην έρευνα, την προστασία, την επάρκεια και την αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα, την κατοχύρωση των υδάτινων πόρων  ως λαϊκή περιουσία.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα στη βάση πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων για τη λίμνη και επικαιροποιημένων μελετών, όπως: Εργασίες εξυγίανσης του πυθμένα της λίμνης, ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Λαγκαδά, συντήρηση των έργων εμπλουτισμού της λίμνης, που δεν δημιουργούν πρόβλημα στη γειτονική λίμνη Βόλβη, υλοποίηση βασικών εγγειοβελτιωτικών έργων, εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης, καμιά αλλαγή χρήσης γης κ.ά.».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ