Skip to main content

Στη Βουλή η τραγική κατάσταση στο Σέιχ Σου λόγω του εντόμου-φονιά

Στη Βουλή το ζήτημα του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης με ερώτηση του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης, Κώστα Χήτα

Ερώτηση στη Βουλή για την τραγική κατάσταση στο Σέιχ Σου, λόγω του φλοιοφάγου εντόμου, κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας.

Ο κ. Χήτας ζητεί να μάθει, μεταξύ άλλων, ποιος ευθύνεται για την εγκληματική, όπως τη χαρακτηρίζει, καθυστέρηση των έργων διάσωσης του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, αλλά και τι απέγινε η χρηματοδότηση.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«ΠΡΟΣ:     Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:     «Καταστροφή του περιαστικού δάσους, του “Σέιχ Σου”»

Κύριε Υπουργέ,

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είναι ανάστατοι, καθώς, μέχρι σήμερα, και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, τόσο των ίδιων, όσο και των τοπικών αρχών, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την στήριξη του περιαστικού δάσους, του “Σειχ Σου”, που καταστρέφεται, σταθερά και σταδιακά. Εδώ και ενάμισι χρόνο, το πυκνό πράσινο του δάσους έχει χαθεί από ένα φονικό φλοιοφάγο έντομο. Οι τοπικές αρχές είχαν ζητήσει, από την πρώτη στιγμή, από το Δασαρχείο, αφενός, να εντείνει τις ενέργειες υλοτόμησης των νεκρών και προσβεβλημένων δέντρων, προκειμένου να αποφεχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή του δάσους και αφετέρου, να κηρυχθεί το δάσος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δυστυχώς, έως σήμερα, τίποτα δεν έχει γίνει για τη σωτηρία του δάσους και στην ήδη άσχημη εικόνα του, έχουν προστεθεί τα ξερά κομμένα κλαδιά και δέντρα, με αποτέλεσμα, όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, να είναι πλέον πολύ μεγάλη και η πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιάς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιος ευθύνεται για την εγκληματική καθυστέρηση των έργων διάσωσης, του «Σέιχ Σου»;

2. Τι απέγινε η χρηματοδότηση, που υποσχεθήκατε ως Υπουργός για την υλοποίηση των σχετικών με τα ως άνω έργων; Δόθηκαν τα χρήματα και αν ναι, για τι ποσό μιλάμε και πότε εκταμιεύτηκε αυτό;

2. Έχετε σκοπό να εντείνετε τις εργασίες στο περιαστικό δάσος του «Σέιχ Σου», πριν ξεκινήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, εξέλιξη που θα είναι ολέθρια για όλη την πόλη με τις παρούσες συνθήκες; Αν ναι, ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;»