Skip to main content

Αναδρομικά μισό δισ. ευρώ και στους συνταξιούχους του δημοσίου

Εφάπαξ δαπάνη 500 εκατ. ευρώ για την άτοκη καταβολή ποσών που αντιστοιχούν σε περικοπές – μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα

Τροπολογία που επεκτείνει και στους συνταξιούχους του δημοσίου την επιστροφή αναδρομικών από το 2015, όπως έχει ήδη ψηφιστεί για τους δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα, κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, από την διάταξη αυτή προκύπτει «εφάπαξ δαπάνη ύψους 500 εκατ. ευρώ» για την άτοκη καταβολή ποσών που αντιστοιχούν σε περικοπές – μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα, καθώς και συνταξιούχων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Συνολικά, μαζί με τα 900 εκατ. ευρώ που θα δοθούν όπως έχει ψηφιστεί για δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα, ο «κουμπαράς» που ανοίγει στις επόμενες τρεις εβδομάδες για συνταξιούχους θα φτάσει στα 1,4 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος είχε ανακοινώσει ότι θα είναι ακατάσχετα τα αναδρομικά των περίπου 2 δισ. ευρώ που θα κατατεθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων εντός Οκτωβρίου.

Παραλληλα, όπως ανέφερε δεν θα δεσμεύονται και δεν θα συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, το δημόσιο, τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την προσεχή Τρίτη.