Skip to main content

Στη Βουλή το «μίνι» φορολογικό για ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Τι θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και προγραμματίζεται να έχει ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου

Εντός της ημέρας κατατίθεται στη Βουλή το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης. Με το νομοσχέδιο έρχεται ουσιαστική ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ καθώς και ευκολότερη ένταξη των επιχειρήσεων και των φορολογούμενων στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Είναι το πρώτο δείγμα των προθέσεων της νέας κυβέρνησης στο πεδίο της φορολογίας.

Σύμφωνα με το capital.gr,  το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και προγραμματίζεται να έχει ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος μεσοσταθμικά κατά 22% αλλά με επίκεντρο των μειώσεων την ταλαιπωρημένη από την κρίση και την υπερφορολόγηση μεσαία ακίνητη ιδιοκτησία. Ο φόρος θα υπολογιστεί όπως και πέρυσι αλλά στο τέλος θα εφαρμοστεί μειωτικός συντελεστής 30%, 27%, 25%, 20% ή 10% ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη.

Συγκεκριμένα για αξίας ακίνητης περιουσίας έως 60.000 ευρώ ο συντελεστής έκπτωσης είναι 30%, για αξία από 60.001 έως 70.000 ο συντελεστής έκπτωσης είναι 27%, για αξία από 70.001 έως 80.000 ο συντελεστής έκπτωσης είναι 25%, για αξίας από 80.001 έως 1.000.000 η μείωση του φόρου θα είναι 20% και για αξία περιουσίας αντικειμενικής αξίας από 1.000.001 και πάνω ο συντελεστής έκπτωσης θα είναι 10%. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν εντός του Αυγούστου και ο φόρος να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο 2020

- βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Το επιτόκιο της ρύθμισης μειώνεται από 5% σε 3%, η ελάχιστη δόση μειώνεται από 30 σε 20 ευρώ και εντάσσονται στη ρύθμιση χωρίς κριτήρια επιχειρήσεις που έχουν βασική οφειλή έως ένα εκατομμύριο ευρώ. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να καταργηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ρυθμίζουν το ύψος της δόσης και τον αριθμό των δόσεων.

- βελτιώσεις στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που επιτρέπουν για οφειλές έως 5.000 ευρώ την αύξηση του αριθμού των δόσεων σε έως 24 ενώ η ρύθμιση θα προσφέρεται και άτοκα. Οι διαβουλεύσεις για τις αλλαγές στην πάγια ρύθμιση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν έχουν ολοκληρωθεί και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να περιληφθούν τελικά στο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που προγραμματίζεται να έρθει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.