Skip to main content

Στη Βουλή το θέμα της λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Ερώτηση ΚΚΕ για την απόφαση της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης να συμπτυχθούν τα υπάρχοντα 3 τμήματα της Γ΄ Λυκείου Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης σε 2

Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί η απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής (ΔΔΕ Αν. Θεσ/κης) να συμπτυχθούν τα υπάρχοντα 3 τμήματα της Γ΄ Λυκείου Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης σε 2, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, που κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Δελή:

- Δυσχεραίνει την παιδαγωγική διαδικασία εντός της τάξης, καθώς αυξάνει τους μαθητές εντός της τάξης από 15 σε 24, σε ένα ειδικό σχολείο με εκτεταμένο και επιβαρυμένο πρόγραμμα, λόγω των μουσικών μαθημάτων, αλλά και σε μια κρίσιμη χρονιά για τους μαθητές της Γ ́ Λυκείου, λόγω της προετοιμασίας τους για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
- Ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος όλου του σχολείου, δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, καθιστώντας ιδιαίτερα προβληματικό τον επανασχεδιασμό του, λόγω έλλειψης αιθουσών και προσωπικού αλλά και της δυσκολίας συντονισμού των παράλληλων μουσικών μαθημάτων.
- Θέτει σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών όλου του σχολείου, σε μία περίοδο έξαρσης της πανδημίας με 61.139 νέα κρούσματα COVID σε όλη την Ελλάδα κατά την προηγούμενη εβδομάδα, και ποσοστό θετικότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης στο 18,42%, περίπου 2,3% υψηλότερο σε σχέση με αυτό της υπόλοιπης επικράτειας. Ο συνωστισμός σε αίθουσες μικρότερου εμβαδού σε σχέση με εκείνες άλλων σχολείων καθιστά τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου μεγαλύτερο, και η χρήση των ίδιων αιθουσών από μαθητές διαφορετικών τάξεων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να συντελέσει αποφασιστικά σε αυτό το γεγονός.
- Θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού (π.χ. σεισμού ή πυρκαγιάς) καθώς οι συνωστισμένοι μαθητές θα είναι δυσκολότερο να εγκαταλείψουν τις αίθουσες. Όπως μάλιστα ορίζει η σχετική νομοθεσία, για κάθε μαθητή θα πρέπει να αντιστοιχούν 2 m2 καθαρού εμβαδού δαπέδου της αίθουσας (άρθρο 7 Π.Δ. 71/1988), συνθήκη που δεν μπορεί να τηρηθεί στις αίθουσες που διαθέτει το Σχολείο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να αρθεί η απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής (ΔΔΕ Αν. Θεσ/κης) να συμπτυχθούν τα υπάρχοντα 3 τμήματα της Γ ́ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης σε 2, ώστε να συνεχίσει το σχολείο τη εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του, καταλήγει ο κ. Δελής στην ερώτησή του.