Skip to main content

Στη Βουλή το ζήτημα με τα σχολικά γεύματα σε δύο δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με την καθυστέρηση των σχολικών γευμάτων στους δήμους Νεάπολης-Συκεών και Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Στη Βουλή στέλνουν δύο βουλευτές του ΚΚΕ το ζήτημα που ανέδειξε η Voria.gr σχετικά με τον αποκλεισμό δύο δήμων της Θεσσαλονίκης από τα σχολικά γεύματα.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας σχετικά με την καθυστέρηση των σχολικών γευμάτων στους δήμους Νεάπολης-Συκεών και Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Θέμα: Καθυστέρηση σχολικών γευμάτων στους Δήμους Νεάπολης - Συκεών και Αμπελοκήπων - Μενεμένης της ΠΕ Θεσσαλονίκης

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και για ακόμα μια χρονιά, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, βρίσκονται μπροστά σε σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις. Όσο κι αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, ότι όλα είναι έτοιμα, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και δεν μπορεί να κρυφτεί.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της μη διανομής του, ήδη κουτσουρεμένου, σχολικού γεύματος, που δίνεται στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στους Δήμους Νεάπολης- Συκεών και Αμπελοκήπων- Μενεμένης της ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί πως στο Δήμο Νεάπολης- Συκεών και στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης της ΠΕ Θεσσαλονίκης, κατά την περσινή σχολική περίοδο 2019-2020 δε διανεμήθηκαν σχολικά γεύματα λόγω προσφυγών και δικαστικών διενέξεων των υποψηφίων αναδόχων, όπως το ίδιο συνέβη και για άλλους δυο δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης (Ευόσμου- Κορδελιού, Ωραιοκάστρου). Αποτέλεσμα αυτής της αρνητικής εξέλιξης, συνολικά 7.340 παιδιά (4.500 του Δήμου Νεάπολης- Συκεών και 2.840 του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης) στερήθηκαν του γεύματος.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που χρηματοδοτεί για την υλοποίηση των προγραμμάτων ιδιωτικές εταιρείες με αρνητικές συνέπειες τόσο στην επιπλέον κοστολόγηση και επιβάρυνση των προϋπολογισμών όσο και στην ίδια την ποιότητα των προγραμμάτων.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται παιχνίδι με τα παιδιά και τις ανάγκες τους. Η καθολική κάλυψη του μαθητικού πληθυσμού είναι επιβεβλημένη, καθώς η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, με τη φορολογία, την περικοπή των μισθών, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας δημιούργησαν μια τραγικά αδιέξοδη κατάσταση στις λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών τους όπως είναι η σωστή, ισορροπημένη, πλήρης διατροφή τους για την υγιή ανάπτυξή τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

⦁    Να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία παροχής των γευμάτων στα σχολεία των προαναφερόμενων Δήμων και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε  να υλοποιηθεί το πρόγραμμα σε όλα τα  σχολεία της Περιφέρειας  Κ. Μακεδονίας.
⦁    Να προχωρήσει στη θεσμική συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, για τα σχολεία όλης της χώρας, διασφαλίζοντας τους απαραίτητους χώρους  εστίασης, την πρόσληψη τραπεζοκόμων και  προσωπικού καθαριότητας.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας»