Skip to main content

ΕΒΖ: Ερώτηση στη Βουλή για μισθούς και πλάνο εξυγίανσης

Ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΜέΡΑ25 Γ. Λογιάδης θέτει το θέμα του πλάνου εξυγίανσης και της μη καταβολή των μισθών στους υπό μετάταξη εργαζόμενους.

Ερώτηση για τη μη καταβολή των μισθών στους υπό μετάταξη εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης κατέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΜέΡΑ25 Γιώργιος Λογιάδης, επισημαίνοντας πως πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν έντονο βιοποριστικό πρόβλημα.

Στην ίδια ερώτηση ο βουλευτής διερωτάται «πώς θα προχωρήσει σε επανεκκίνηση η παραγωγή, «όταν το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό σήμερα μετατίθεται σε άλλες θέσεις του ευρύτερου δημοσίου και απομακρύνεται από την εργασία που έχει εξειδικευτεί και έχει μάθει όλα αυτά τα χρόνια».

Επιπλέον, θέτει ζήτημα για το αν το πλάνο εξυγίανσης θα διασφαλίσει τη διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας, εκφράζοντας ερώτημα για το πώς παραγωγοί της Ορεστιάδας, της Λάρισας, της Δυτικής Μακεδονίας και των Σερρών δεν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Πλατύ Ημαθίας.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:


Προς τους κ. κ. Υπουργούς

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Εσωτερικών
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Απλήρωτοι οι Εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης -Καθυστέρηση Μετατάξεων – Αβεβαιότητα του πλάνου εξυγίανσης

Η ιστορική Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης βιώνει σήμερα την απόλυτη αποδόμησή της, μία αποδόμηση που άρχισε πολλά χρόνια πριν, διατηρήθηκε υπό τις ανοχές όλων των κυβερνήσεων και κορυφώθηκε τα τελευταία χρόνια. Το σχέδιο της συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης εγκρίθηκε αλλά τέλη Ιουνίου, ωστόσο κατατέθηκε τριτανακοπή εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης καθότι δεν έχουνε ολοκληρωθεί οι μετατάξεις τους. Επιπλέον, με τα έσοδα της εταιρίας να είναι μηδενικά οι ίδιοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι και ορισμένοι να αντιμετωπίζουν έντονο βιοποριστικό ζήτημα.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 της συμφωνίας εξυγίανσης και πριν την υπογραφή της, προβλέφθηκε για τους σκοπούς της εξυγίανσης στο ν.4587/24-12-2018 (ΦΕΚ Α’ 218/24-12-2018) η μεταχείριση των 205 μόνιμων εργαζομένων. Στο άρθρο 23 προβλέπεται για εργαζόμενους κάτω των 56 ετών η μεταφορά τους σε προσωποπαγείς θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα.

Επιπρόσθετα και σε συνέχεια της τριτανακοπής των εργαζομένων της ΕΒΖ στην απόφαση εξυγίανσης, με το σχέδιο ο μεταβιβάζεται η περιουσία της ΕΒΖ στις SPV εταιρίες της Τράπεζας Πειραιώς. Οι εταιρίες αυτές αποτελούν κατά κύριο λόγο βοηθητικό όπλο των τραπεζών στην ελάφρυνση από τα NPLs. Στο άρθρο 8, περιγράφονται οι ενέργειες για την αναδιοργάνωση της τευτλοπαραγωγής και της επανεκκίνησης της παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία των σερβικών θυγατρικών και συγκεκριμένα:

Μεταφέροντας τεχνογνωσία και καλές πρακτικές παραγωγής κατά την επεξεργασία των τεύτλων
Δραστική αύξηση του βαθμού απασχόλησης του εργοστασίου στο Πλατύ
Συγκέντρωση της τευτλοπαραγωγής σε κοντινή απόσταση από το εργοστάσιο του Πλατέως
Εκσυγχρονισμός της τευτλοκαλλιέργειας με επιλογή σπόρων, αυστηρή τήρηση των μεθόδων και τεχνικών καλλιέργειας για αύξηση στρεμματικών αποδόσεων και κερδοφορίας
Χρηματοδότηση και έγκαιρη πληρωμή τευτλοπαραγωγών και συνεχή εκπαίδευση
Αξιοποίηση συνεργειών με τις θυγατρικές της Σερβίας σχετικά με γεωργοεφόδια, εμπορία ζάχαρης και υποπροϊόντων.

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει ενέργειες που θα μπορούσε να έχει κάνει η ίδια η διοίκηση της ΕΒΖ όλα αυτά τα χρόνια καθότι με τις θυγατρικές εταιρίες στη Σερβία υπήρχε άμεση σχέση και καλή συνεργασία και αυτά που αναφέρονται ως ενέργειες επανεκκίνησης της παραγωγής ζάχαρης, θα μπορούσαν να είχαν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από την ίδια την εταιρία.

Πολλοί αναρωτιούνται πως θα προχωρήσει σε επανεκκίνηση η παραγωγή, όταν το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό σήμερα μετατίθεται σε άλλες θέσεις του ευρύτερου δημοσίου και απομακρύνεται από την εργασία που έχει εξειδικευτεί και έχει μάθει όλα αυτά τα χρόνια.

 Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Τα μέλη της Διοίκησης της ΕΒΖ λαμβάνουν τις αμοιβές τους ή παραμένουν απλήρωτοι όπως οι εργαζόμενοι της εταιρίας;
Πότε θα ολοκληρωθούν οι μετατάξεις όλων των εργαζομένων;
Πως θα αποπληρωθούν οι αμοιβές των εργαζομένων μέχρι την ολοκλήρωση των μετατάξεων από τη στιγμή που η εταιρία δεν έχει έσοδα;
Μπορείτε να δεσμευτείτε σήμερα ότι με το συγκεκριμένο πλάνο εξυγίανσης θα υπάρχει τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και ο αγροτικός κόσμος θα συνεχίσει την καλλιέργεια τεύτλων;
Τι θα συμβεί με τους παραγωγούς της Ορεστιάδας, της Λάρισας, της Δυτικής Μακεδονίας, των Σερρών που δεν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Πλατύ Ημαθίας;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης