Skip to main content

Στη Βουλή το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών από την ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία

Στη βουλή το ζήτημα της αδειοδότησης καύσης απορριμματογενών καυσίμων SRF/RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη

Σε συνθήκες «όξυνσης της πανδημίας του “νέου κορωνοϊού” φαίνεται πως προωθείται η υλοποίηση του αιτήματος του ομίλου ΤΙΤΑΝ για την τροποποίηση των ισχυόντων ΑΕΠΟ του εργοστασίου του στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αδειοδοτηθεί η σχετική βιομηχανική μονάδα για την καρκινογόνα καύση στερών αποβλήτων SRF/RDF, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία», τονίζουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Όπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές, «στο συγκεκριμένο εργοστάσιο ήδη χρησιμοποιούνται “συμβατικά” καύσιμα, όπως το τοξικό πετ-κωκ, αλλά και από το 2014 μια ποικιλία “εναλλακτικών” απορριμματογενών καυσίμων, όπως βιομάζα, απόβλητα ανακύκλωσης οχημάτων και μηχανικά κατεργασμένα απόβλητα από χαρτί και χαρτόνι, πλαστικά και ξύλο, που ουσιαστικά αποτελούν και τα συστατικά των απορριμματογενών καυσίμων SRF/RDF. Παρά την προσπάθεια “καθαγίασης” και ένδυσης των μεθόδων χρήσης αποβλήτων ως καυσίμων με φιλοπεριβαλλοντικό μανδύα, γίνεται ολοφάνερο, ότι κύριος σκοπός του ομίλου είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας του, μέσω της προσθήκης ενός ακόμα καυσίμου, με προοπτική να εισπράττουν αντί να πληρώνουν. Επιπλέον, θα τους δώσει τη δυνατότητα να υποκαταστήσουν μέρος των ακριβότερων ορυκτών καυσίμων με αυτό και επιπρόσθετα να ωφεληθούν οικονομικά από το εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπής CO2 στο οποίο συμμετέχει. Άλλωστε, σκουπίδια καίει από το 2014 και ζητάει την άδεια από τώρα και στο εξής να καίει περισσότερα, παριστάνοντας ότι συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και των χωματερών, παρά τις εδώ και χρόνια αντιδράσεις και κινητοποιήσεις φορέων των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων και της νεολαίας της Θεσσαλονίκης ενάντια στη καύση αλλά και των άλλων περιοχών της χώρας, όπου υλοποιήθηκαν ή επιχειρούνται παρόμοιες παρεμβάσεις».

Και συνεχίζουν: «Οι ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων του κεφαλαίου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ξανά ΝΔ) είναι τεράστιες, αφού νομοθετούν υιοθετώντας κατά γράμμα τις φιλομονοπωλιακές οδηγίες της Ε.Ε., προκειμένου να ικανοποιηθούν οι στόχοι της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Έτσι στην προκειμένη περίπτωση, όπως και στην περίπτωση της ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι Βοιωτίας, της ΑΓΕΤ στο Βόλο αλλά και αυτή στο Μηλάκι Αλιβερίου στην Εύβοια, προωθείται και υλοποιείται σταδιακά η καύση απορριμμάτων αφού πρώτα ενσωματώθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του ΣΥΡΙΖΑ. Άμοιρη ευθυνών δεν είναι και η διοίκηση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ούτε φυσικά και οι διοικήσεις των Δήμων που συμμετέχουν στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ ΚΜ, που μέσω της έγκρισης και υλοποίησης των προβλέψεων του ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας συμβάλλουν ενεργητικά με τη στάση τους στην υλοποίηση της υπόψη καταστροφικής για την υγεία και το περιβάλλον πολιτικής.

» Η θέσπιση προτύπων για επεξεργασμένα απόβλητα με σκοπό τη καύση μέσα στα πλαίσια της λεγόμενης “κυκλικής οικονομίας”, σχετίζεται κυρίως με την ανάπτυξη μιας αγοράς για τα απορριμματογενή καύσιμα SRF/RDF, την ανάγκη των μονοπωλιακών ομίλων για φθηνή ενέργεια, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε αυτό το πεδίο, τα κέρδη από τις σχετικές “πράσινες” επενδύσεις του κεφαλαίου. Από την άλλη, με βάση την πλούσια πλέον διεθνή πείρα και επιστημονικές μελέτες:

(i) Τεκμηριώνεται ότι η παραγωγή και καύση SRF/RDF δρα ενάντια στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, καθώς ως “πρώτη ύλη” χρησιμοποιούνται αποκλειστικά υλικά που θα μπορούσαν να έχουν ανακυκλωθεί.
(ii) Η καύση SRF/RDF συνδέεται με καρκινογενέσεις και άλλες ασθένειες λόγω των εκπομπών αέριων ρύπων επιβαρυμένων με βαρέα μέταλλα (υδράργυρο, κάδμιο κ.ά.) καθώς και με διοξίνες και φουράνια, που ανασυντίθενται κατά την ψύξη των απαερίων πριν την έξοδό τους στην ατμόσφαιρα. Περί τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια, ήδη εξαιρετικά υψηλά, κινούνται και εκπομπές των επικίνδυνων οξειδίων του αζώτου.
(iii) Τεράστιες είναι οι συγκεντρώσεις των πιο πάνω ρύπων στα απαέρια κατά τα διαστήματα έναρξης και διακοπής της καύσης στους κλιβάνους μετά από προγραμματισμένες ή έκτακτες διακοπές λειτουργίας. Ένα εφιαλτικό «κοκτέιλ» των πλέον επικίνδυνων ρύπων, σε τεράστιες ποσότητες, που όμως δεν καταγράφονται καθώς θεωρούνται ως μη γενόμενες (!) σύμφωνα με την ευρωενωσιακή νομοθεσία του κεφαλαίου.
(iv) Τα παραπάνω οφείλει να τα συνεκτιμήσει κανείς και με το γεγονός ότι σε απόλυτους αριθμούς, πχ σε βάρος ανά ώρα λειτουργίας της τσιμεντοκαμίνου, οι ρύποι αυτοί, που βομβαρδίζουν την ευρύτερη περιοχή, είναι εκατοντάδες έως και χιλιάδες φορές περισσότεροι από άλλου είδους βιομηχανικές εγκαταστάσεις, λόγω της τεράστιας ποσότητας των εκπεμπόμενων απαερίων ανά ώρα λειτουργίας.
(v) Η τοξική ανομοιογενής τέφρα που δημιουργείται από την καύση του RDF και ενσωματώνεται στο παραγόμενο κλίνκερ, πλούσια σε χλώριο και άλλων χημικών παραμέτρων, έχει εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις στον επιστημονικοτεχνικό κόσμο σε σχέση με την ασφάλεια των συναφών δομικών κατασκευών».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν τον κ. Χατζηδάκη «σε τι ενέργειες θα προβεί, για:

• Να τροποποιηθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ώστε να σταματήσει η καύση αποβλήτων και να μην προχωρήσει στην προσθήκη SRF/RDF (σημειωτέων, το SRF/RDF παραμένει απόβλητο) από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία του Δήμου Παύλου Μελά στην ΠΕ Θεσσαλονίκης .
• Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συγκρότηση κλιμακίων περιβαλλοντικού ελέγχου κατάλληλα στελεχωμένων με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό και εξοπλισμένων με όλα τα απαραίτητα μέσα και υποδομές για τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων.
• Να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και των εργαζόμενων στην εγκατάσταση, μέσω ανεξάρτητης επιδημιολογικής έρευνας, από τη συσσωρευμένη ρύπανση στην περιοχή, βασικός υπαίτιος της οποίας βάσιμα ενοχοποιείται και η υπόψη μονάδα».