Skip to main content

Στη Βουλή ξανά η προβληματική κατάσταση με τον ΟΑΣΘ

Απελπιστική για το επιβατικό κοινό η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, λέει ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης

Τα «σοβαρά προβλήματα» που αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλονικείς στις μετακινήσεις και την κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης έθεσε χθες ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, αφενός στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και αφετέρου προς την κυβέρνηση με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

«Παράγινε το κακό με τον ΟΑΣΘ», τόνισε στην τοποθέτησή του και πρόσθεσε, με αφορμή τη συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από πολίτες, φοιτητές, συνταξιούχους και εργαζόμενους, παρά τη βροχή, ότι «πρώτη φορά στα χρονικά συνέβησαν αυτά, εις βάρος του ΟΑΣΘ».

Ενημερώνοντας για την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, τόνισε: «Τα προβλήματα είναι ήδη πολλά και οξύνονται με αμείωτη ένταση. Οι βλάβες των οχημάτων, η ακινητοποίηση τους και η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας είναι πια συνηθισμένο φαινόμενο. Ειδικά για τους φοιτητές, τα λιγοστά δρομολόγια σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις εμποδίζουν την ομαλή εκπαιδευτική τους δραστηριότητα». Όπως είπε, ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να πει σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχει ο Οργανισμός και να ενημερώσει για τον σχεδιασμό. Άλλωστε, ένα χρόνο μετά την τοποθέτηση νέας διοίκησης στον ΟΑΣΘ ακούμε τα ίδια επιχειρήματα και τους ίδιους αριθμούς. Σε ό,τι αφορά, όμως, «την εξυπηρέτηση του κοινού, πηγαίνουμε, κάθε μέρα, από το κακό, στο χειρότερο. Στον ΟΑΣΘ ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Καλαφάτη:  

«Η πρωτοφανής στα χρονικά της πόλης συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσε πρωτοβουλία εργαζομένων και φοιτητών σε σχέση τις μετακινήσεις των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, αποδεικνύει περίτρανα την προβληματική κατάσταση που επικρατεί με τις αστικές συγκοινωνίες και τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Τα προβλήματα είναι ήδη πολλά και οξύνονται με αμείωτη ένταση. Οι βλάβες των οχημάτων, η ακινητοποίηση τους και η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας είναι πια συνηθισμένο φαινόμενο. Οι καθυστερήσεις των δρομολογίων έχουν παγιωθεί σε καθημερινή βάση. Η ταλαιπωρία των επιβατών μεγάλη, δυσβάσταχτη και οι απώλειες σε χρόνο και κόστος συνθέτουν μια θλιβερή πραγματικότητα για τους Θεσσαλονικείς.

Η κατάσταση προφανώς είναι πιο τραγική για τους επιβάτες που προσπαθούν να μετακινηθούν από και προς τη Θεσσαλονίκη ως κάτοικοι των πέριξ της πόλης περιοχών.
Για τους φοιτητές μάλιστα, τα λιγοστά δρομολόγια σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις εμποδίζουν την ομαλή εκπαιδευτική τους δραστηριότητα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 1.    Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες βελτίωσης της λειτουργίας και των υπηρεσειών που παρέχει ο Οργανισμός; Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κυκλοφορίας του απαιτούμενου αριθμού λεωφορείων, ανεπαρκών δρομολογίων και πολύωρων καθυστερήσεων;»