Κυριακή 26 Μαΐου 2019
x

ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΙΕΡΟ ΛΟΧΟ: ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΣ

Δεν υπάρχει τίποτα στην παράσταση που να θίγει τη θρησκεία, τόνισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΘΒΕ για το χθεσινό περιστατικό.

Έκκληση σε όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να μην ενθαρρύνουν για ψηφοθηρικούς λόγους ακροδεξιές, φασιστικές τακτικές απηύθυνε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού, με αφορμή τη χθεσινή διακοπή παράστασης από ομάδα τεσσάρων ατόμων  (δείτε εδώ).

«Χθες στην απογευματινή παράσταση του έργου «Πυρκαγιές» είχαμε ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό. Τέσσερα άτομα, που ανήκουν σύμφωνα με ό,τι έμαθα σε μία ομάδα ονόματι “Ιερός Λόχος”, διέκοψαν την παράσταση διαμαρτυρόμενοι για υβριστική έκφραση που ακούγεται για τρία δευτερόλεπτα σε ένα έργο 2,5 ωρών» δήλωσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Στυλιανού στο περιθώριο συνέντευξης τύπου για εκδήλωση – αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο που διοργανώνεται την ερχόμενη εβδομάδα στο ΑΠΘ.

«Είναι ένα καταπληκτικό έργο, οικουμενικής σημασίας με ανθρωπιστικά νοήματα. Το έχει γράψει Γαλλοκαναδολιβανέζος συγγραφέας. Είναι Λιβανέζος Χριστιανός και διευθύνει ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα στο Παρίσι», τόνισε ο κ. Στυλιανού αναφερόμενος στον συγγραφέα του έργου Ουαζντί Μουαουάντ. «Δεν υπάρχει τίποτα στην παράσταση που να θίγει τη θρησκεία, οποιαδήποτε θρησκεία και μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτή η αντίδραση», ανέφερε ο κ. Στυλιανού υπογραμμίζοντας ότι «η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία της τέχνης προστατεύονται στην Ελλάδα από το Σύνταγμα και πρέπει να προστατεύονται».

Επισημαίνοντας ότι «όποιος διαφωνεί με ένα καλλιτεχνικό έργο μπορεί να κάνει κριτική, μπορεί να αρθρογραφήσει, να μιλήσει» ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ τόνισε ότι «δεν επιτρέπεται ο τραμπουκισμός, αυτή η ακροδεξιά πρακτική, η οποία δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη ειδικά το τελευταίο διάστημα ενθαρρύνεται με αφορμή το “Μακεδονικό”». «Δυστυχώς πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση σε τέτοια φαινόμενα. Για λόγους ψηφοθηρικούς επιτρέπεται να επωάζεται το αυγό του φιδιού. Καλώ όλους τους δημοκράτες να καταδικάσουν τις ακροδεξιές, φασιστικές πρακτικές και να προασπίσουμε την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία της τέχνης», τόνισε ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ.

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ