Skip to main content

Στην 34η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας η Κύπρος

Η Ελβετία κατέλαβε την πρώτη θέση στον σχετικό πίνακα, αφήνοντας τις ΗΠΑ στη δεύτερη.
Η Κύπρος κατέλαβε την 34η θέση για το 2009 στην παγκόσμια κατάταξη του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας, σε σύνολο 133 χωρών σύμφωνα με  σχετική έρευνα, που διεξήγαγε ο οργανισμός World Economic Forum. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2008 και το 2007 η Κύπρος βρισκόταν στην 40η και 55η θέση, αντίστοιχα, θα μπορούσε να λεχθεί ότι σε διάστημα δύο μόλις ετών η Κυπριακή οικονομία πραγματοποίησε ένα μεγάλο άλμα στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας.

Η Ελβετία κατέλαβε την πρώτη θέση στον σχετικό πίνακα, υποσκελίζοντας τις Η.Π.Α., ενώ στις άλλες πρώτες θέσεις εμφανίζονται κατά σειρά οι χώρες: Σιγκαπούρη, Σουηδία, Δανία Φινλανδία, Γερμανία, Ιαπωνία, Καναδάς, Ολλανδία. Η Ελλάδα κατετάγη στην 71η θέση από τη 67η το 2008 και την 65η το 2007.

Η  Κυπριακή οικονομία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα, τα σοβαρότερα των οποίων συνίστανται στην συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,0%, στην υστέρηση των δημοσίων εσόδων και την αύξηση της ανεργίας στο 5,5% περίπου.

Ο υπό κατάρτιση προϋπολογισμός του 2010 θα προβλέπει την ελαχιστοποίηση των μη απαραίτητων δαπανών, με στόχο την συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3,0% και την σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους στα σημερινά επίπεδα 49% του ΑΕΠ.