Skip to main content

Στην 39η θέση η Ελλάδα γαι τις ευρυζωνικές συνδέσεις

Νέα διεθνής έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρίας Cisco από την Said Business School του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Στην 39η θέση βρίσκεται η Ελλάδα, μεταξύ 66 χωρών, όσον αφορά την ποιότητα των ευρυζωνικών συνδέσεών της και την ευρυζωνική διείσδυση στον πληθυσμό της, με βάση μια νέα διεθνή έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρίας Cisco, από την Said Business School του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης και από το Τμήμα Εφαρμοσμένων Οικονομικών του ισπανικού πανεπιστημίου του Οβιέδο.
Με βάση μια ξεχωριστή ευρυζωνική κατάταξη, ανάλογα με το στάδιο της οικονομικής ανάπτυξης κάθε χώρας με βάση το ανά κεφαλή ΑΕΠ της, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ υψηλότερα, στην 17η θέση, πάνω από χώρες όπως η Ελβετία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Βρετανία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ κ.α.

Όσον αφορά την κατάταξη των πόλεων από πλευράς ποιότητας ευρυζωνικών υπηρεσιών, η Αθήνα το 2009 βρίσκεται στην 60ή θέση και η Θεσσαλονίκη στην 64η θέση, πάνω από πόλεις όπως το Μόντρεαλ, το Λονδίνο, η Βαρκελώνη, το Σίδνεϊ, η Μαδρίτη, η Ρώμη, το Μιλάνο κ.α.

Η Ν. Κορέα -όπου η ευρυζωνική διείσδυση έχει φτάσει το εντυπωσιακό 97% του πληθυσμού και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ταχύτητες σύνδεσης της τάξης του 1 Gigabit (Gbps) για όλους τους πολίτες μέχρι το 2012- βρίσκεται φέτος στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ποιότητας ευρυζωνικών υπηρεσιών. Ακολουθούν, κατά σειρά, η Ιαπωνία (που ήταν πρώτη το 2008, αλλά φέτος ξεπεράστηκε από τη Ν.Κορέα), το Χονγκ Κονγκ, η Σουηδία (που έχει τις καλύτερες ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Ευρώπη και ξεχωρίζει διεθνώς γιατί οι κάτοικοι της υπαίθρου της έχουν καλύτερες ευρυζωνικές υπηρεσίες και από τους κατοίκους των μεγάλων πόλεών της), η Ελβετία, η Ολλανδία, η Σιγκαπούρη, το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Νορβηγία.

Ανάμεσα στις τέσσερις επιμέρους κατηγορίες ταξινόμησης των 66 χωρών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη κατηγορία (ευρυζωνικότητα που «ικανοποιεί τις σημερινές ανάγκες»), μαζί με χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία, η Αυστραλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Τουρκία κ.α. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τις χώρες που κρίνονται ευρυζωνικά «έτοιμες για το αύριο» (π.χ. για ευρυζωνική παρακολούθηση βίντεο υψηλής ανάλυσης) κι εδώ περιλαμβάνονται η Ν.Κορέα, η Ιαπωνία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Δανία και -άξιο προσοχής- οι γειτονικές Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 35η θέση από πλευράς βαθμού ευρυζωνικής διείσδυσης, ενώ η Κύπρος βρέθηκε το 2009 στην 17η θέση και μάλιστα ήταν η χώρα διεθνώς που κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα μεταξύ όλων των χωρών σε ευρυζωνική διείσδυση σε σχέση με το 2008.

Σύμφωνα εξάλλου με την έρευνα:

- Η μέση παγκόσμια ταχύτητα «κατεβάσματος» (download) το 2009 αυξήθηκε κατά 49% έναντι του 2008 και διαμορφώθηκε στα 4,75 Mbps (μεγαμπίτ ανά δευτερόλεπτο). Από άποψη ταχύτητας download, η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση παγκοσμίως.

- Η μέση παγκόσμια ταχύτητα «ανεβάσματος» αρχείων (upload) αυξήθηκε κατά 69% κι έφτασε τα 1,3 Mbps. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 37η θέση από πλευράς ταχύτητας upload.

- Σύμφωνα με την έρευνα, οι χώρες, προκειμένου να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις μελλοντικές ευρυζωνικές εφαρμογές, πρέπει να αυξήσουν την μέση ταχύτητα του download στα 11,25 Μbps και του upload στα 5Mbps.

Οι 62 από τις 66 χώρες βελτίωσαν την ποιότητα των ευρυζωνικών δικτύων τους φέτος, αλλά παραμένει διεθνώς ένα ψηφιακό «ευρυζωνικό χάσμα» ανάμεσα στις αστικές και τις αγροτικές περιοχές, ιδίως στη Ρωσία και τις Βαλτικές χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα (η οποία βασίστηκε σε 24 εκατ. δοκιμές που έγιναν σε όλες τις χώρες μέσω του speedtest.net), η ευρυζωνική ποιότητα αποτελεί κατ’ εξοχήν δείκτη της προόδου μιας χώρας ως «οικονομίας και κοινωνίας της γνώσης».

Ανάμεσα στις πόλεις του κόσμου, στην κορυφαία θέση από άποψη ευρυζωνικών υπηρεσιών εμφανίζονται η Γιοκοχάμα και η Ναγκόγια της Ιαπωνίας. Η χώρα με τις υψηλότερης ποιότητας ευρυζωνικές υπηρεσίες στην ύπαιθρο είναι η Ιαπωνία και ακολουθούν η Ν.Κορέα και η Σουηδία.